U tijeku međunarodna evaluacija provedbe doktorskih studija na Sveučilištu u Rijeci
Utorak, 08.06.2010.
Na temelju Odluke Senata Sveučilišta u Rijeci od 9. lipnja 2009. godine na Sveučilištu u Rijeci je dana 31. svibnja 2010. započelo međunarodno vrednovanje provođenja doktorskih studija. Nakon provedene samoevaluacije doktorskih studija na sastavnicama Sveučilišta sveučilišno Povjerenstvo za evaluaciju poslijediplomskih studija u dogovoru sa vanjskim i domaćim evaluatorima, organiziralo je posjetu pojedinoj instituciji (raspored u privitku) prema prihvaćenom programu evaluacije. Prva je evaluacija provedena na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 31. svibnja 2010. (slika), a nakon toga na Tehničkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Građevinskom fakultetu i redom prema programu.

Povjerenstvo za vrednovanje provedbe doktorskog studija čine 3 člana od kojih najmanje 1 iz inozemstva, te 1 pridruženi član Sveučilišnog povjerenstva za evaluaciju poslijediplomskih studija.

Prije radnog posjeta sastavnici Sveučilišta koja je nositelj doktorskog studija povjerenstvu je potrebno na uvid dostaviti slijedeće dokumente (obaveza Sveučilišta):
  • Studijski program doktorskog studija
  • Pravilnik o doktorskom studiju (na traženje evaluatora)
  • Samo-vrednovanje doktorskog studija
  • Druge dokumente na zahtjev evaluatora ili povjerenstva (primjerice Statut i sl.)
  • Obrasce za vrednovanje doktorskog studija
Radni posjet povjerenstva traje u pravilu 1 radni dan (eventualno 2) i odvija se prema prethodno dogovorenom i usvojenom rasporedu. Raspored predlaže sastavnica i odobrava povjerenstvo. Komunikacija između sastavnice i povjerenstva vodi služba Rektorata, koja rješava i tehnička pitanja.

Radni posjet obuhvaća predstavljanje ustanove, razgovor sa studentima, nastavnicima i po mogućnosti administrativnim osobljem zaduženim za doktorski studij (i dr. po zahtjevu povjerenstva). Ukoliko povjerenstvo iskaže potrebu vrednovanje se može produljiti i na slijedeći dan prema rasporedu kojeg predloži Povjerenstvo.

Prije početka radnog posjeta potrebno je:
  • Održati uvodni sastanak povjerenstva s ciljem međusobnog upoznavanja članova povjerenstva (obaveza pridruženog člana iz Povjerenstva za evaluaciju poslijediplomskih studija)
  • Izabrati predsjednika povjerenstva (članovi tima za vrednovanje između sebe)
  • Dogovoriti jezik na kojem će se odvijati razgovori tijekom vrednovanja i pisati izvještaj (članovi tima za vrednovanje između sebe)
  • Zadužiti predsjednika povjerenstva za pisanje prijedloga izvještaja ili na drugi način dogovoriti / organizirati pisanje izvještaja (primjerice na način da svaki član povjerenstva piše posebni izvještaj)
U cilju zadržavanja nepristranosti vrednovanja doktorskog studija važno je da tijekom radne posjete i do konačnog usvajanja izvještaja odgovorni sa sastavnica ne kontaktiraju samoinicijativno članove povjerenstva niti na bilo koji način pokušaju utjecati na ocjenu povjerenstva.  

Izvještaj o provedenom vrednovanju, sastavnica od Sveučilišta dobiva unutar mjesec dana. Očitovanje te plan mjera i rokove u kojima će sastavnica otkloniti eventualne primjedbe povjerenstva potrebno je dostaviti Sveučilištu u roku od 15 dana (moguće je i korigirati).

Povjerenstvo može zaključiti da je potrebno posebno praćenje napretka određenog doktorskog studija (tzv. follow-up) što se posebno dogovara sa sastavnicom i/ili Sveučilištem.

Prorektor za znanost i razvoj

Prof. dr. sc. Nevenka Ožanić

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk