Otvoren 12. Festival znanosti
Utorak, 08.04.2014.

utorak, 8. travnja 2014.
U Vijećnici Grada Rijeke otvoren je 12. Festival znanosti, koji će biti održan od 7. do 11. travnja u organizaciji Udruge Zlatni rez i brojnih suorganizatora, s ciljem podizanja svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima. Tema ovogodišnjega festivala su Valovi, a tijekom ovoga će tjedna biti održano preko 100 programa na 28 lokacija, od čega 27 javnih predavanja. Info-štand 12. Festivala znanosti na Korzu postavljen je od 1. do 11. travnja od 10 do 18 sati, a detaljan program može se pronaći na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Festival je otvorio riječki gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel, a prisutnima se obratila i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Predstavljajući Sveučilište u Rijeci, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je u ovim teškim gospodarskim vremenima velika vrijednost festivala upravo činjenica da potiče mlade ljude na obrazovanje u prirodnim znanostima, budući da među nezaposlenima upravo tog kadra ima najmanje.

Festival znanosti ove se godine, osim u Rijeci, održava u još 14 hrvatskih gradova. Predsjednica Organizacijskog odbora dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, predstavila je program festivala, koji uključuje izložbe, radionice i razna predstavljanja. Većina predavanja bit će održana na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci , s time da su posebno izdvojena predavanja stranih predavača, pa će tako Peter Suhadolc održati predavanje Potresni valovi u zemlji i moru, a Claudio Batelli Prilagodba organizama morske obale na utjecaj valova. Nakon predavanja, u caffe-baru Akvarij na Kampusu na rasporedu je ZnaK – znanstveni kafić. U sklopu Festivala znanosti na Kampusu će biti održan i Otvoreni dan sveučilišnih odjela.


alt

Novost riječkog Festivala znanosti je i poseban program za najmlađe. Naime, nakon što je proteklih godina vrlo uspješno organiziran program Škola za škole, koji se nastavlja i dalje, ove godine pripremljen je i niz programa pod zajedničkim nazivom Vrtići za vrtiće. Prezentacije će uglavnom biti održane u samim vrtićima, dok će završna prezentacija otvorena za javnost biti održana u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Radionice će biti održane i u osnovnim i srednjim školama, a posebno su istaknuti programi u Astronomskom centru Rijeka, Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka te Muzeju djetinjstva. Svakoga dana tijekom trajanja Festivala u sklopu programa Znanost na Korzu građani će moći pogledati zanimljive pokuse iz fizike i kemije te matematičke trikove s kartama.

Posjetitelji Festivala imat će priliku razgledati dvije izložbe, i to izložbu Očima znanstvenika koja će biti postavljena uz podršku Akademije znanosti Republike Češke te izložbu Wildlife Photographer of the Year  Prirodoslovnog muzeja iz Londona u organizaciji British Councila i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Generalni pokrovitelji Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, a pokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Info-štand 12. Festivala znanosti na Korzu postavljen je od 1. do 11. travnja od 10 do 18 sati, a detaljan program može se pronaći na mrežnim stranicama Festivala znanosti. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk