Za uspjeh potrebni znanje i sposobnost organiziranja
altRIJEKA – Za Hrvatsku je dobro da što prije uđe u Europsku uniju, ali ne zato da bismo nastavili s filozofijom koju smo živjeli desetljećima, a to je da očekujemo da će nas financirati neki strani fondovi. Nama Europa treba prije svega biti interesantna kao tržište od pola milijardi ljudi, te u smislu naše obale i geostrateškog položaja koji imamo, a koji moramo iskoristiti, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević, gostujući jučer na Ekonomskom fakultetu u organizaciji Udruge Alumni. Vidošević je riječkim studentima kazao kako je za uspjeh nacije ključan motivacijski faktor da se stvara nova vrijednost, a za male narode je karakteristično i to da – da bi uspjeli – pojedinci moraju biti višestruko bolji, obrazovaniji od svojih inozemnih kolega kako bi se nametnuli i razvili potencijal. Ako se uspije iskoristiti taj potencijal, pa i privući interese velikih sila, a na čemu bi iznimno profitiralo lokalno stanovništvo, onda ne bismo morali Europu moliti za ulazak u EU, nego bi oni sami tražili da uđemo, rekao je Vidošević, poručivši riječkim studentima da žive na prekrasnom mjestu gdje su i more i planine nadohvat ruke te trebaju to znati iskoristiti što će im omogućiti da sretno i bogato žive u svom zavičaju.
    – U svijetu nema ljubavi nego su vječni samo interesi, pri čemu treba definirati vlastiti interes i sučeliti ga s interesima ostalih. Znanje je pritom nužan, ali ne i dovoljan uvjet za uspjeh. Ako imate znanje, a funkcionirate kao društvo samoživih pojedinaca – onda je uspjeh nemoguća misija. Promjene nabolje traže širu promjenu mentaliteta kolektiva i zajednice. Sama promjena političke garniture ne znači ništa ako nema šireg konsenzusa i sposobnosti organiziranja, kazao je Vidošević. (A. D. M.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk