''Mogućnost studijskog boravka u inozemstvu'', Novi list, 29. 3. 2014.

 

ERASMUS SVEUČILIŠTE RASPISALO NATJEČAJE ZA MOBILNOST
 

Mogućnost studijskog boravka u inozemstvu


 
Rok za podnošenje prijava za studente je 18. travnja, a za osoblje na Sveučilištu 9. svibnja. Kroz četiri godine, koliko Sveučilište sudjeluje u Erasmusu, više od 360 studenata boravilo je u inozemstvu

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Rijeci dodijeliti za mobilnost studenata ovisi o raspoloživosti sredstava * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaje za mobilnost u okviru programa Erasmus za 2014./2015. akademsku godinu, a riječ je o natječaju za mobilnost studenata, odnosno studijski boravak na inozemnim visokoškolskim ustanovama te natječaju za mobilnost studenata, odnosno stručnu praksu i natječaju za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja. Rok za podnošenje prijava za studente je 18. travnja, a za osoblje 9. svibnja.
    Kroz četiri akademske godine, koliko riječko Sveučilište sudjeluje u Erasmus programu, više od 360 studenata boravilo je na inozemnim visokoškolskim institucijama u nekoj od zemalja članica EU, a prošlog prosinca Sveučilištu je dodijeljena i Erasmus sveučilišna povelja za sudjelovanje u Erasmus+ programu u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Riječ je o novom programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020., a planirani budžet za sedmogodišnje trajanje Erasmus+ programa iznosi 19 milijardi eura.
    Erasmus+ okuplja sve dosadašnje europske i međunarodne projekte i inicijative u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, te zamjenjuje sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulin i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Predviđeno je da u okviru Erasmus+ programa 5 milijuna osoba dobije priliku studirati ili usavršavati se u inozemstvu.
    Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Rijeci dodijeliti za mobilnost studenata ovisi o raspoloživosti sredstava. Studenti koji se prijave na natječaj i zadovolje sve uvjete, a ne uđu u krug stipendiranih studenata, mogu na razmjenu otići o vlastitom trošku. Erasmus omogućava studentima da dio studijskih obaveza na bilo kojoj razini studija umjesto na matičnoj ustanovi izvrše na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji za akademsku godinu 2014./2015.
    Najkraće trajanje studentske mobilnosti je tri mjeseca, a najdulje 12 mjeseci, a studentima se na stranim ustanovama neće naplaćivati školarina. Studenti ostaju upisani na svojoj matičnoj ustanovi za vrijeme trajanja mobilnosti i dužni su nastaviti plaćati školarinu ako sami financiraju svoj studij.
    Nastavno i nenastavno osoblje može se pak prijaviti za mobilnost u svrhu održavanja nastave ili stručnog usavršavanja. Mobilnost osoblja u svrhu održavanja nastave i u svrhu stručnog usavršavanja može trajati najkraće 2 dana, a najdulje 2 mjeseca.

 


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk