''Ponavljačima na prvoj godini puna školarina'', Novi list, 2. 4. 2014.


SENAT  USKLAĐIVANJE MODELA FINANCIRANJA NA SVEUČILIŠTU

 
Ponavljačima na prvoj godini puna školarina

 
Time se ispravlja nelogičnost da studenti koji ostvare 30 ECTS-a plaćaju punu participaciju za drugu godinu studiranja, a oni koji su ostvarivali daleko manje bodova, ali su promijenili fakultet plaćaju samo pola

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Što se tiče visine participacije, Sveučilište u Rijeci i dalje je socijalno osjetljivo  * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Od naredne akademske godine svi studenti koji ponovo budu upisivali prvu godinu studija plaćat će punu participaciju školarine, a ne polovinu kao do sada. Odluka je to Senata Sveučilišta u Rijeci, a razlog uvođenja promjene za ponavljače, pojašnjava prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, nelogičnost je prema kojoj su studenti koji ostvare 30 ECTS-a ili manje plaćali punu participaciju za drugu godinu studiranja, a oni koji su ostvarivali u pravilu daleko manje ECTS bodova, ali su promijenili fakultet plaćali su samo polovinu. Novom odlukom, dodaje, riječko je Sveučilište uskladilo model financiranja s drugim hrvatskim sveučilištima.
    – Model participacija je ostao u potpunosti identičan prošlogodišnjem, osim u dijelu koji se tiče studenta koji ponovo upisuju prvu godinu studija i koji će od naredne akademske godine plaćati punu participaciju, a ne polovinu kao do sada. Što se tiče visine participacije, napominjem da je Sveučilište u Rijeci i dalje jedno od sveučilišta u Hrvatskoj koje je socijalno osjetljivo i pokušava se prilagoditi društvenoj i ekonomskoj situaciji u kojoj živimo i cijena participacije i ECTS boda je i dalje jedna od najnižih na sveučilištima u Hrvatskoj. Kako se često niža cijena povezuje s nižom kvalitetom, želim posebno istaknuti da niže participacije za studente na Sveučilištu u Rijeci nipošto ne idu na štetu kvalitete obrazovnog procesa. Naprotiv, dodatna se sredstva programskih ugovora za Sveučilište ulažu u razvoj kvalitete poučavanja i standarda studiranja, pojašnjava prorektorica.
    Ta najniža cijena ECTS boda u Hrvatskoj za studije u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti te studiju matematike iznosi 91,67 kuna, dok puni iznos participacije u troškovima studija iznosi 5.500 kuna. Za studije koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti te studij fizike cijena ECTS boda iznosi 122,83 kune, a puna školarina 7.370 kuna. Među najskuplje studije spadaju oni studiji koji se izvode u području biomedicine te zdravstvenih i prirodnih znanosti, osim matematike i fizike za koje cijena ECTS boda iznosi 154 kune. U tu skupinu spadaju i umjetnički studiji, a puni iznos participacije u troškovima studija iznosi 9.240 kuna.

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk