''Ovogodišnji festival posvećen valovima'', Novi list, 4. 4. 2014.


FESTIVAL ZNANOSTI  VIŠE OD 100 DOGAĐANJA NA 28 LOKACIJA


Ovogodišnji festival posvećen valovima

 
Svečano otvaranje bit će se 7. travnja u Gradskoj vijećnici, uoči kojeg će se na Korzu napraviti veliki val. Predavanja većinom na Građevinskom fakultetu u Kampusu
 
 
Cilj manifestacije je promocija znanosti među mladim ljudima * Foto: S. JEŽINARIJEKA » U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti, koji će se u organizaciji Udruge Zlatni rez održati od 7. do 11. travnja, organizirat će se više od sto događanja na 28 lokacija, od čega 27 javnih predavanja. Naglašavajući da je ulaz na sva događanja besplatan predsjednica Organizacijskog odbora Vedrana Mikulić Crnković na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula kako je glavna tema manifestacije »Valovi«.
    – Festival znanosti ove se godine, osim u Rijeci, održava u još 14 hrvatskih gradova, program uključuje izložbe, radionice i razna predstavljanja. Svečano otvaranje Festivala održat će se 7. travnja u 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a uoči otvaranja, u 10.30 sati na Korzu napravit će se veliki val. Od ove godine prvi put predavanja će se većinom održavati na Građevinskom fakultetu u Kampusu Trsat, najavila je Mikulić Crnković.
    Posebno izdvajajući predavanja stranih predavača, kao što je predavanje Petera Suhadolca »Potresni valovi u zemlji i moru« te Claudia Batellija o prilagodbi organizama morske obale na utjecaj valova Mikulić Crnković najavila je da će se nakon predavanja u kafe baru Akvarij na Kampusu na rasporedu je ZnaK – znanstveni kafić. U Kampusu će se održati i Otvoreni dan sveučilišnih odjela, a posjetitelji Festivala imat će priliku razgledati i dvije izložbe. Riječ je o izložbi »Očima znanstvenika« koja će biti postavljena uz podršku Akademije znanosti Republike Češke te izložbu »Wildlife Photographer of the Year« Prirodoslovnog muzeja iz L
Više programa za najmlađe
   
    Nakon što je proteklih godina vrlo uspješno organiziran program »Škola za škole«, koji se nastavlja i dalje, ove godine pripremljeno je i niz programa pod zajedničkim nazivom »Vrtići za vrtiće«. Program će se uglavnom odvijati u samim vrtićima, dok će završna prezentacija otvorena za javnost biti održana u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Istovremeno će se u osnovnim i srednjim školama održavati radionice, a na jučeršnjoj su konferenciji za novinare posebno istaknuti programi u Astronomskom centru Rijeka, Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka te Muzeju djetinjstva. Svakog dana tijekom trajanja Festivala u sklopu programa »Znanost na Korzu« građani će moći pogledati zanimljive pokuse iz fizike i kemije te matematičke trikove s kartama, a do 11. travnja na Korzu je postavljen i infoštand Festivala na kojem se može dobiti program događanja, koji je dostupan i na web-stranicama Festivala znanosti.
ondona u organizaciji British Councila i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.
    Generalni pokrovitelj manifestacije je Sveučilište u Rijeci, a pokrovitelji su i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija. Sveučilište, prema riječima prorektorice za investicije i razvoj prof. dr. Nevenke Ožanić sufinancira Festival s 80 tisuća kuna. Naglašavajući da je cilj manifestacije promocija znanosti među mladim ljudima i u široj javnosti te popularizacija i prezentiranje znanstvene i istraživačke tradicije riječkog Sveučilišta prorektorica je kazala da se ciljevi Festivala poklapaju s ciljevima Sveučilišta, poput poboljšanja dijaloga između znanstvenika i javnosti radi boljeg razumijevanja, predstavljanja znanstvenika i znanstvenog rada na Sveučilištu ili pak međusobnog povezivanja različitih sastavnica Sveučilišta kroz zajedničke aktivnosti u okviru Festivala. Dodajući da Grad Rijeka od početka postojanja manifestacije financijski i organizacijski podržava Festival savjetnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Marina Peranić Ševeljević kazala je da je ove godine za tu namjenu izdvojeno 15 tisuća kuna iz gradskog proračuna, Grad posebno podržava program u koji se mogu uključiti i osnovnoškolci.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk