''Riječki fakulteti upisat će 85 studenata više'', Novi list, 5. 4. 2014.


SVEUČILIŠTE NA DIPLOMSKE STUDIJE NAJESEN ĆE KRENUTI 2.541 STUDENT


Riječki fakulteti upisat će 85 studenata više


 
Odlukom Senata za sljedeću akademsku godinu povećane su upisne kvote na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Filozofskom, Medicinskom i Ekonomskom fakultetu
 
 
Sveučilište u Rijeci za sljedeću akademsku godinu povećalo upisnu kvotu – KampusRIJEKA » Sveučilište u Rijeci naredne će akademske godine na diplomske studije upisati 2.541 studenta, što je 85 studenata više nego lani. Pojašnjavajući kako je upisna kvota povećana na nekolicini sastavnica gdje su to kapaciteti omogućavali prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je strateški stav Sveučilišta da postepeno povećava kvote na diplomskim studijima, ali posebice na onim studijskim programima koji bi bili zanimljiviji studentima i prilagođeniji potrebama društva i tržišta rada. Tako su odlukom Senata ove godine povećane upisne kvote na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Filozofskom fakultetu, Medicinskom te Ekonomskom fakultetu.
    Od ukupnog broja upisnih mjesta na diplomskim studijima najviše se mjesta planira ustupiti redovnim studentima (1.757), dok izvanredni studenti mogu računati na 715, a strani studenti na 69 mjesta. U ukupnoj upisnoj kvoti s najvećim brojem upisnih mjesta participira Filozofski fakultet koji planira upisati
Iznimke
   
    Akademija primijenjenih umjetnosti gotovo cijelu svoju upisnu kvotu od 68 mjesta ustupit će redovnim studentima. Osim četiri mjesta za strane studente, sva ostala popunit će redovni studenti, za razliku od Učiteljskog fakulteta koji će cijelu svoju upisnu kvotu od 40 mjesta ustupiti izvanrednim studentima.
572 studenta, od čega njih 488 u statusu redovnog studenta, 70 izvanrednih te 14 stranaca. S planiranih 435 upisnih mjesta slijedi Ekonomski fakultet koji je za razliku od Filozofskog daleko veći dio upisne kvote odlučio ustupiti izvanrednim studentima. Naime, 250 upisnih mjesta namijenjeno je izvanrednim studentima, dok redovni studenti mogu računati na 180, a strani studenti na osam mjesta. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu svoju je upisnu kvotu od 355 mjesta odlučio ravnomjerno raspodijeliti između redovnih i izvanrednih studenata pa će tako obje kategorije dobiti po 175 upisnih mjesta, dok je pet mjesta namijenjeno strancima. Sa svega nekoliko upisnih mjesta manje slijedi Tehnički fakultet čija upisna kvota iznosi 343 mjesta, od čega su gotovo sva namijenjena redovnim studentima, osim osam mjesta koja su rezervirana za strane studente. Pomorski je fakultet u svojoj upisnoj kvoti od 295 mjesta veći dio također namijenio redovnim studentima, koje čeka 210 mjesta, dok izvanredni studenti mogu računati na 70, a strani na 15 mjesta.
    Medicinski fakultet primit će 113 studenata, od čega njih 80 na izvanrednom, a 30 na redovnom studiju, dok su stranim studentima namijenjena tri mjesta. Građevinski je fakultet svojih 105 upisnih odlučio rasporediti na način da će 70 mjesta ustupiti redovnim, 30 izvanrednim, a pet stranim studentima.
    Ono što je zajedničko Sveučilišnim odjelima kada je u pitanju upisna kvota jest da svi odjeli svoja mjesta ustupaju isključivo redovnim studentima, osim Odjela za informatiku koji je u svoju upisnu kvotu od 65 mjesta uvrstio i pet mjesta za strane studente. Odjel za biotehnologiju i Odjel za matematiku raspolagat će s po 45 upisnih mjesta za redovne studente, a Odjel za fiziku s 60.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

 


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk