''Tjedan zbližavanja sa znanošću'', Novi list, 8. 4. 2014.
 

12. FESTIVAL ZNANOSTI
SVEČANO OTVORENJE


Tjedan zbližavanja sa znanošću


 
U realizaciji cjelotjedne manifestacije koja je ove godine posvećena temi valova sudjeluje gotovo 40 institucija i udruga
 
 
S otvorenja Festivala znanosti u Gradskoj vijećnici  * Foto: V. KARUZARIJEKA » Ukupno 107 događanja na 28 lokacija, od čega 43 događanja u Sveučilišnom kampusu gdje će se održati 11 predavanja – samo je dio bogate ponude ovogodišnjeg dvanaestog po redu Festivala znanosti koji je jučer svečano otvoren u Gradskoj vijećnici. Naglašavajući kako u realizaciji cjelotjedne manifestacije koja je ove godine posvećena temi valova sudjeluje gotovo 40 institucija i udruga, predsjednica organizacijskog odbora Festivala prof. dr. Vedrana Mikulić Crnković u nizu događanja posebno je istaknula dvije izložbe, a riječ je o izložbi »Očima znanstvenika« koja je postavljena uz podršku Akademije znanosti Republike Češke u restoranu Kampus Studentskoga centra te će je danas u 10 sati otvoriti češki veleposlanik Martin Košatka. Druga izložba, dodala je prof. dr. Mikulić Crnković, izložba je »Wildlife Photographer of the Year« Prirodoslovnog muzeja iz Londona u organizaciji British Councila i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a bit će otvorena također danas u 16 sati na Građevinskom fakultetu.
    Nova kvaliteta ovogodišnjeg Festivala, prema ocjeni prorektorice za studije i studente prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, uključivanje je cjelokupne odgojno-obrazovne vertikale u Festival, jer prvi put u događanja uključeni su i dječji vrtići.
    – Mislila sam da su s godinama sve bitne i ključne teme kroz Festival znanosti iscrpljene, a onda sam se ponovo iznenadila s ovogodišnjom temom. S godinama Festival znanosti dobio je i dozu aktivizma, jer u ovo doba krize promocija prirodnih znanosti bitnija je nego ikada. Na Zavodu za zapošljavanje gotovo nema nezaposlenih prirodne struke, kazala je prorektorica.
    S činjenicom da je promocija znanosti na popularan i razumljiv način među najmlađim sugrađanima izuzetno važna složio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je otvarajući Festival također posebno apostrofirao ovogodišnju novost uključivanja predškolaca u događanja.
    – Ovakav način prezentiranja znanosti poticajan je za mlade ljude koji se nalaze pred izborom zanimanja, a podaci pokazuju da upravo prirodne znanosti garantiraju brzo zapošljavanje, istaknuo je Obersnel.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk