''Tomislav Rukavina od 1. listopada dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci'', Novi list, 9. 4. 2014.


FAKULTETSKO VIJEĆE  IZABRAN NOVI ČELNIK NAJSTARIJE VISOKOŠKOLSKE USTANOVE U RIJECI

 
Tomislav Rukavina od 1. listopada
dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci


 
Dosadašnji pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju izabran je u drugom krugu izbora u kojem je dobio 64, a njegova protukandidatkinja Dragica Bobinac 41 glas. U prvom krugu ispao je Dinko Vitezić. Rukavina će na funkciji dekana zamijeniti Alana Šustića

Barbara ČALUŠIĆ
 
Nastavni proces, istraživanja i suradnja  u središtu programa novog dekana  * Foto: M. GRACINRIJEKA » Dosadašnji pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Tomislav Rukavina novi je dekan ovog fakulteta koji će tu dužnost obnašati u predstojeće tri godine počevši od 1. listopada. O njegovom izboru jučer je nakon drugog kruga glasovanja odlučilo Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta s većinom od 64 glasova. Rukavina će na funkciji dekana zamijeniti još uvijek aktualnog dekana prof. dr. Alana Šustića koji se nalazi pri kraju svog drugog mandata.
    Osim Rukavine kandidati za mjesto dekana riječkog Medicinskog fakulteta bili su još prof. dr. Dragica Bobinac, pročelnica Zavoda za anatomiju i prof. dr. Dinko Vitezić sa Zavoda za farmakologiju. U prvom krugu Rukavina je dobio 49 glasova od ukupno 106 članova Fakultetskog vijeća dok je Bobinac dobila 29 glasova, a Vitezić 28. U drugom krugu novoizabranom dekanu pripala su 64 glasa, a njegovoj protukanidatkinji 41 glas dok je jedan listić bio nevažeći. 
   

Unaprijediti nastavu

U desetak stranica njegovog programa rada dotaknuo se nastavnog procesa, istraživanja, suradnje i poslovanja fakulteta. Tako, nastavu koja predstavlja temeljnu djelatnost Medicinskog fakulteta, prema njegovom mišljenju, treba značajno promijeniti.
    »Svojim višegodišnjim iskustvom u nastavnom procesu, držim da postojeći nastavni proces, unatoč velikim naporima svih koji u njemu sudjeluju, nije na zadovoljavajućoj razini. Smatram da o tome treba provesti široku raspravu i na Fakultetskom vijeću i na svim ustrojbenim jedinicama, te među studentima kako bismo definirali koji su nedostaci postojećeg modela nastave i kako bismo u što kraće vrijeme došli do zajedničkih, konstruktivnih zaključaka koji bi vodili unapređenju nastave u cjelini.«, ističe Rukavina u svom programu.
    Kad je riječ o znanstveno-istraživačkom segmentu fakulteta, Rukavina smatra da se Medicinski fakultet u domaćem i međunarodnom okruženju treba nastaviti profilirati kao sastavnica koja se želi razvijati u okviru istraživačkog Sveučilišta. Prva aktivnost na koju želi potaknuti je kreiranje baze postojećih i prošlih istraživanja koja bi trebala predstaviti aktualne znanstvene interese. Uvid u bazu bio bi omogućen svima koji žele surađivati u skladu s mogućnosti koje na Fakultetu postoje, a to bi trebao biti poticaj da sličnu baza kreira i Sveučilište što bi omogućilo suradnju i s ostalim postojećim istraživačkim grupama. Time će se olakšati međusobna komunikacija osobito među istraživačima s klinike i pretklinike dok će intenziviranje suradnje između kliničara i pretkliničara predstavljati jedan od prioritetnih zadataka narednog mandatnog razdoblja. 
   

Stručne usluge

»Kroz ovakvo umrežavanje znanstvenika, zasigurno će doći i do povećanja znanstvene produkcije, povećanja broja relevantnih istraživačkih grupa i istraživanja, što će rezultirati većom prepoznatljivošću Fakulteta u široj znanstvenoj zajednici. Na osnovu povećanja prepoznatljivosti zasigurno ćemo postati zanimljivi kao partnerska instituc
Diplomirao 1987. godine     
    
    Tomislav Rukavina riječki je Medicinski fakultet završio 1987. godine, a na njemu je zaposlen od 1988. godine. Od 2000. do rujna 2003. godine obnašao je dužnost prodekana za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a od 2003. dužnost pomoćnika ravnatelja za opće poslove Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Izvanredni profesor na riječkom Medicinskom fakultetu postaje 2003. godine. U njegovom životopisu stoji da mu je 2007. godine odobrena specijalizacija iz epidemiologije, a specijalistički ispit položio je 2010. godine. Od 2007. godine obnaša dužnost pročelnika Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Redoviti profesor postaje 2010. godine, a godinu kasnije ponovo postaje prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta u Rijeci. 

Projekt nove bolnice 
    
    Rukavina se u svom programu dotaknuo i nove bolnice te obećaje da će njegova uprava ustrajno nastojati na svim relevantnim mjestima upozoravati i ukazivati na neodrživo stanje Kliničkog bolničkog centra Rijeka.
    – Ni kao dekan Fakulteta, ni kao stanovnik Rijeke neću se pomiriti s činjenicom da naši studenti neće imati primjerene standarde edukacije, da će naši pacijenti tražiti bolju uslugu u drugim sredinama, te da će naši najbolji stručnjaci i znanstvenici biti prisiljeni napuštati Rijeku. U tom ću smislu nastojati iskoristiti sve raspoložive mogućnosti kako bi se projekt izgradnje nove bolnice pomaknuo s mrtve točke, kaže Rukavina.
ija i drugim srodnim institucijama u međunarodnom okruženju što će pozitivno djelovati i na intenziviranje znanstvene djelatnosti, ali i na povećanje budžeta Fakulteta koji će biti usmjeren na istraživanja, te povećanje udjela vlastitih prihoda u financiranju djelatnosti Fakulteta.«, piše Rukavina u svom programu.
    U njegovom mandatu Medicinski fakultet trebao bi nuditi i stručne usluge za koje je registriran na Trgovačkom sudu. Radi se o novim zdravstvenim usluga koje su potrebne lokalnom zdravstvenom sustavu, a koje su trenutno nedostajuće. Ovo širenje područja rada fakulteta Rukavina vidi kao poželjan izvor prihoda neophodan za unaprjeđenje fakulteta. Medicinski fakultet u Rijeci trebao bi uspostaviti suradnju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ne bi li postao ugovorna ustanova.
    »Međutim, paletu zdravstvenih stručnih usluga Fakulteta ponudit ćemo i drugim osiguravajućim kućama, ali i širem tržištu zdravstva u regiji.«, dodaje Rukavina.
    U njegovom mandatu predstoji širenje mreže novih partnerskih institucija u jugoistočno-europskoj regiji poput Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije kroz razmjenu studenata, nastavnika, službi i iskustava, dogovaranje zajedničkih projekata, kao i predstavljanje programa Medicinskog fakulteta na sveučilištima-partnerima.
    Ipak jedan od najznačajnijih zadataka nove uprave, kako najavljuje Rukavina, bit će sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji s najmlađim fakultetom riječkog Sveučilišta, Fakultetom zdravstvenih studija čime bi se regulirali međusobni odnosi dvaju fakulteta, a odnosili bi se na kadrovska, materijalna, prostorna i nastavna pitanja.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk