''Više Europe i NATO-a na Balkanu znači demokratizaciju regije'', Novi list, 23. 4. 2014.

TURSKI POGLED PREDAVAO RAVNATELJ ODJELA ZA BALKAN


Više Europe i NATO-a na Balkanu znači demokratizaciju regije


 
Naš je interes više demokracije, mira i stabilnosti na Balkanu, a sve će se to postići ako u cijeloj regiji bude više Europe, NATO-a i regionalne suradnje, zaključio je Babur Hizlan
 
 
Balkan je Turskoj most prema zapadnoj Europi – Babur Hizlan * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Ravnatelj Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske Babur Hizlan posjetio je riječko sveučilište, te je u Auli magni Rektorata održao predavanje »Turska vanjska politika u jugoistočnoj Europi«. Njegov posjet organizirali su Veleposlanstvo Republike Hrvatske i Hrvatsko-tursko društvo Rijeka. Dobrodošlicu kolegi diplomatu zaželio je dopredsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka Ante Simonić.
    Hizlan se zahvalio na dobrodošlici, kazavši da je za njega velika čast održati predavanje u riječkom rektoratu.
    – Balkan ima i te kako veliku važnost kao regija jer je on raskrižje civilizacija. Za razliku od ne tako davnog vremena, danas je situacija stabilnija nego što je bila. No, ekonomska kriza koja je zahvatila Europu, a samim tim i Balkan, pokazala je da je još uvijek dugačak put prema trajnoj stabilnosti i miru, što su pokazali ulični nemiri u Bosni i Hercegovini, izjavio je Hizlan. On je podsjetio da su balkanski nacionalizmi i ksenofobija veliki problem, ali je optimist jer vidi cijeli niz pozitivnih stvari koji doprinose stabilizaciji regije.
    – Svakako je veliki napredak dijalog između Beograda i Prištine te činjenica da je Srbija započela s pregovorima za ulazak u Europsku uniju. Hrvatska je postala punopravna članica EU i upravo njezin ulazak daje nadu cijeloj regiji. Članstvo u Europskoj uniji i NATO-u vrlo je važno za sve zemlje i Turska pozdravlja te napore i taj put. Uloga Hrvatske u tome za cijelu je regiju vrlo poticajna, kao i kada je riječ o Bosni i Hercegovini pa vjerujem da je međusobnu suradnju moguće i te kako unaprijediti jer je odnos te dvije zemlje bitan za razvijanje suradnje i tolerancije u regiji, ocijenio je Hizlan. Ravnatelj Odjela za Balkan istaknuo je da je Balkan Turskoj most prema zapadnoj Europi, ali i Europi prema Aziji i Bliskom istoku.
    – Zbog svega toga cijela regija za nas ima izuzetno bitno geostrateško značenje. Naš je interes na Balkanu više demokracije, mira i stabilnosti, a sve će se to postići ako u cijeloj regiji bude više Europe, NATO-a i regionalne suradnje, zaključio je Hizlan.

D. CUPAĆ


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk