''EcoLogic - Otpad prošlosti je bogatstvo budućnosti'', Novi list, 24. 4. 2014.

KESM NA KAMPUSU PRVI HRVATSKI ZERO WASTE SIMPOZIJ


EcoLogic – Otpad prošlosti je bogatstvo budućnosti

 

 
 
altRIJEKA » Udruga Krizni eko stožer Marišćina 30. i 31. svibnja u Sveučilišnom kampusu na Trsatu organizira prvi hrvatski Zero Waste simpozij »EcoLogic – Otpad prošlosti je bogatstvo budućnosti«, što će biti održan uz podršku Sveučilišta u Rijeci. Simpozij je posvećen održivom gospodarenju otpadom u čijem je fokusu bezdeponijski koncept gospodarenja otpadom, a u zaključnom dijelu simpozija predviđeno je donošenje deklaracije, kao prvi korak prema uvođenju Zero Waste sustava.
    – Koncept »nula otpada« (»Zero Waste«) u Europi i svijetu afirmiran je sustav gospodarenja otpadom, temeljen na pet osnovnih načela: redizajnirati (proizvod), reducirati uporabu, rabiti ponovno, reciklirati, razgraditi kompostiranjem. Sustav teži maksimalnoj iskoristivosti otpada čiji je konačni cilj minimalna ili zanemariva količina ostatnog otpada na odlagalištima – napominju organizatori.
    Organizatori ističu da percepcija gospodarenja otpadom još uvijek podrazumijeva brda miješanog otpada koje valja »adekvatno« zbrinuti.
    – Budući da ekološki i ekonomski adekvatno zbrinjavanje jednom pomiješanog otpada zapravo ne postoji, takvu je percepciju potrebno sustavno mijenjati. Zero Waste sustav humana je, ekološki i ekonomski opravdana alternativa naprema uvriježenom konceptu gospodarenja otpadom koji se koristi skupom tehnologijom, deponiranjem ili spaljivanjem – napominju organizatori.
    Za razliku od prirode koja ne proizvodi otpad, naše gospodarstvo i društvo djeluje linearno, koristeći sustav »uzmi-napravi-baci« što je za potrebe održivog razvoja nužno sustavno mijenjati, objašnjavaju organizatori EcoLogica.
    – Poticanjem Zeleno-ekonomske koalicije (Green Economy Coalition), stvaranjem industrijske i poduzetničke simbioze u kojoj se tvrtke jedne regije međusobno opskrbljuju materijalima i dijele zajedničke sirovine, »Zero Waste« simpozij će kroz razne radionice, prezentacije i diskusije biti nezaobilazno mjesto za susret gospodarstvenika, znanstvenih i strukovnih ustanova te lokalnih, regionalnih i državnih institucija, poručuju iz Udruge KESM.
    Simpozij je namijenjen fizičkim i pravnim subjektima koji svojim uobičajenim djelovanjem generiraju otpad te jedinicama lokalne samouprave, komunalnim društvima i proizvodnim tvrtkama koje su potencijalni korisnici sekundarnih sirovina izdvojenih iz otpada.     
    Informacije o simpoziju dostupne su na službenom webu www.ecologic.kesm.hr.

A. PETRAK


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk