Dijalozi s baštinom 2014.
Ponedjeljak, 28.04.2014.


ponedjeljak, 28. travnja 2014.
Pod pokroviteljstvom Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i ICOMOS-a Hrvatske održavaju se već tradicionalni Dijalozi s baštinom, jednodnevni stručno-znanstveni skup konzervatora i restauratora naše zemlje. Ovogodišnji se Dijalozi održavaju u utorak, 29. travnja s početkom u 9 sati u dvorani 006 Filozofskoga fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Tema ovogodišnjih Dijaloga je Slika spomenika i princip promjene.
 
Ove godine raspravljat će se o odnosu konzervatorske etike i principa promjene, odnosu koji podrazumijeva sučeljavanje stručne metodologije »proizašle iz profesionalne tradicije od dvjestotinjak godina« s poimanjem kulturne baštine u društvenoj zajednici, koja obuhvaća naručitelje, upravitelje i građanstvo. To sučeljavanje čini se aktualnim u trenutku kada se na međunarodnoj razini dugo građeni konzervatorski standardi revidiraju zbog »žudnje prema povijesti« ili potrebe za praćenjem duha liberalizacije i »otvaranju promjenama«. Na ovom će se skupu stoga raspraviti koja je uloga konzervatora u problematičnom odnosu prema prošlosti i nereguliranoj tržišnoj atmosferi hrvatske zbilje.
Radna pitanja na koja očekujemo odgovore su sljedeća: da li su konzervatori samo čuvari postojećeg stanja i kulta starosne vrijednosti ili se, prema recentnim poticajima, trebaju baviti takozvanim upravljanjem promjenama? Trebaju li zaboraviti na načela poštivanja autentičnosti, starosti, heterogenosti, oštećenosti i nedovršenosti zbog oživljenih nagona prema cjelovitosti, reprezentativnosti, tržišnoj iskoristivosti spomeničke ikone, odnosno njezine općenite atrakcije i noviteta?
Na skupu će desetak izlagača (Ž. Bistrović, M. Bradanović, V. Bralić, A. Braun, Đ. Gobić-Bravar, T. Horvatić, K. Majer Jurišić, B. Križanić, P. Marković, I. Matejčić, M. Špikić) raspraviti o tim pojavama na pokretnoj i nepokretnoj baštini u suvremenoj praksi. 
Programom je predviđeno i predstavljanje novih brojeva časopisa Portal Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske.
 
Sve dodatne informacije možete pronaći na: http://dijalozisbastinom.wix.com/dijalozi.
 
Veselimo se Vašem dolasku!
 


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk