''Jože Perić vraća se nakon pet godina na Rektorat'', Novi list, 30. 4. 2014.


SVEUČILIŠTE U RIJECI SENAT IMENOVAO NOVOG PROREKTORA ZA POSLOVANJE


Jože Perić vraća se nakon pet godina na Rektorat


 
Prof. dr. Jože Perić u dva mandata obnašao je funkciju prorektora za financije, a Rektorat je napustio kada je postao dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji sada mora izabrati novog


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Čekaju ga veliki poslovi – prof. dr. Jože Perić preuzima posao prorektora za poslovanjeRIJEKA » Senat Sveučilišta u Rijeci jučer je prorektorom za poslovanje imenovao dekana Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr. Jožu Perića. Pojašnjavajući da su pred Sveučilištem veliki i zahtjevni projekti, kao što je infrastruktura Kampusa, projekt translacijske medicine te program izgradnje studentskog smještaja, sportske dvorane i društveno-kulturnog centra koji će se najvjerojatnije financirati putem Europske investicijske banke, rektor prof. dr. Pero Lučin istaknuo je da istovremeno Sveučilište mora razmišljati na koji način organizirati čim više poduzetničkih aktivnosti za osiguranje vlastitih prihoda, a prof. dr. Perić prava je osoba za to.
    – Riječ je o osobi koja ima najviše iskustva u tom području na Sveučilištu, a i spreman je uhvatiti se tog posla. Potrebna nam je osoba koja će se poslovima financiranja baviti u punom radnom vremenu. Iz tog razloga prof. dr. Perić morat će dati ostavku na fu
Resorom znanosti bavit će se sam rektor Lučin
   
    Ono što je Sveučilište s uspostavljanjem nove upravljačke strukture »izbrisalo« funkcija je prorektora za znanost, a upravo je ukidanje tog radnog mjesta trn u oku dijela akademske zajednice, kojoj je neshvatljivo da je u podjeli vodećih mjesta izostao resor znanosti i istraživanja, te međunarodne suradnje. Naime, riječko je Sveučilište jedino u Hrvatskoj koje funkcionira bez prorektora za znanost, a iako dio akademske zajednice takav sustav upravljanja drži neprihvatljivim rektor smatra da strukturu upravljanja treba prilagoditi aktualnom poslovanju Sveučilište te da neke od poslova ipak sam mora odraditi.
    – U području znanosti predstoje nam neke ključne stvari koje moramo odraditi i smatram da ih rektor mora odraditi, a prije svega mislim na doktorske škole i sustav financiranja. Imamo pomoćnika za znanost, a to je prof. dr. Stipan Jonjić te savjet za znanost. Mišljenja sam da snage moramo pažljivo rasprediti, a kako se dobar dio organizacije temelji na informacijskim tehnologijama imenovali smo prorektora za informatizaciju. To nije ništa neobično, jer takvu praksu već upražnjavaju europska sveučilišta koja napuštaju tradicionalnu prorektorsku strukturu, zaključuje rektor prof. dr. Pero Lučin.
nkciju dekana Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, najavio je rektor.
    Novi prorektor za poslovanje već ima iskustva u prorektorskim poslovima, jer u dva je mandata obnašao funkciju prorektora za financije, a Rektorat je napustio prije pet godina kada je postao dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji će do početak lipnja morati izabrati novog dekana. Na pitanje zbog čega je trebalo više mjeseci da se nađe obnašatelj funkcije prorektora za poslovanje, jer su sva ostala prorektorska mjesta popunjena još s početkom akademske godine prof. dr. Lučin pojašnjava da je posao prorektora financijski neatraktivan.
    – Što se tiče plaće ta je funkcija potpuno neatraktivna, a teško je bilo naći nekoga tko će se uhvatiti tog posla u punom radnom vremenu, kaže rektor.
    Navodeći kako vjeruje da će za svoju sadašnju funkciju do početka lipnja naći adekvatnu zamjenu novoizabrani prorektor prof. dr. Perić ističe da mu je veliko priznanje i zadovoljstvo uključiti se u ambiciozan i zahtjevan proces stvaranja i rasta Sveučilišta u Rijeci te njegovog pozicioniranja na razinu najboljih u svijetu.
    Izborom prof. dr. Perića Sveučilište je zaključilo popunjavanje rektorskih mjesta te uz prorektora za poslovanje ima i prorektore za investicije i razvoj, studije i studente, te informatizaciju, a istovremeno ima i pomoćnike rektora za pravne okvire, za strategiju, za transfer tehnologije, za zaštitu na radu, za EU projekte, za financije i za suradnju sa zajednicom. Na taj je način usustavljena nova struktura upravljanja Sveučilištem koja je prema ocjeni rektora fleksibilnija i efikasnija.
 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk