Javno savjetovanje o strategiji Europa 2020.

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o strategiji Europa 2020., planu Europske unije za dugoročni rast i poslove. Savjetovanje je otvoreno do 31. listopada 2014. godine. Kroz proces javnog savjetovanja Komisija želi steći uvid u stavove zainteresirane javnosti (osoba i organizacija) o strategiji Europa 2020.
 
Cilj je savjetovanja izvući zaključke iz prve četiri godine strategije te osigurati da ona zaista djeluje kao učinkovita poslijekrizna strategija rasta i poslova u Europi. Savjetovanje pokriva raspon, prirodu, instrumente, vlasništvo i rezultate strategije Europa 2020., te će osigurati važne podatke za reviziju strategije na polovini njena vijeka 2015. godine.
 
 
Komisija je ustanovila kako je napredak u ostvarivanju ciljeva predviđenih strategijom neujednačen. EU je na dobrom putu za ispunjavanje ili djelomično ispunjavanje ciljeva vezanih uz obrazovanje, klimu i energiju, no – uzimajući u obzir težinu izazova – nije na pravom putu ostvarivanja ciljeva u zapošljavanju, istraživanju i razvoju te smanjivanju siromaštva. Ipak, rezultati i predviđanja uvelike variraju među državama članicama i Komisija je objavila posebne preporuke za svaku državu članicu za 2013. godinu.
 
Europska komisija koristit će doprinose zaprimljene tijekom javnog savjetovanja za predstavljanje prijedloga revidirane strategije Europa 2020. na polovini njena trajanja, početkom 2015. godine. Predstavljanje će se nastaviti raspravom na zasjedanju Europskog vijeća sljedećeg proljeća.
 
Strategija Europa 2020. pokrenuta je 2010. godine u jeku do tada neviđene krize. Izlaže viziju za pametan, održiv i uključiv razvoj za Europu do 2020., te se temelji na pet glavnih ciljeva do 2020. godine:
1. Zaposleno je najmanje 75% stanovništva u dobi od 20 do 64 godine
2. Ulaganja u istraživanje i razvoj EU iznose 3% BDP-a
3. Emisija stakleničkih plinova smanjena je za najmanje 20%, udio obnovljivih izvora energije povećan je na 20%, a energetska učinkovitost povećana je za 20%
4. Stopa ranog napuštanja školovanja manja je od 10%, a udio mladih sa završenim visokim obrazovanjem povećan je na najmanje 40%
5. Barem 20 milijuna osoba manje živi u siromaštvu ili u opasnosti od siromaštva i  socijalne isključenosti

Napredak u realizaciji ciljeva strategije Europa 2020. prati se tijekom Europskog semestra, EU razdoblja za koordinaciju ekonomskih, proračunskih i društvenih politika. Ciljevi strategije ugrađeni su u razne korake Europskog semestra te integrirani u njegove prioritete i posebne preporuke po državama članicama koje im se upućuju svakog proljeća.
Jedinstveno tržište, višegodišnji financijski okvir te EU trgovinska agenda podupiru strategiju Europa 2020. Dodatnu joj potporu pruža sedam najvažnijih inicijativa koje podrazumijevaju projekte u područjima koja su ključni pokretači razvoja: „Digitalna agenda za Europu“, „Unija inovacija“, „Mladi u pokretu“, „Učinkovito iskorištavanje resursa u Europi“, „Industrijska politika za doba globalizacije“, „Program za nove kvalifikacije i radna mjesta“ te „Europska platforma za borbu protiv siromaštva“.
 
Strategija je pokrenuta kao partnerstvo između EU i njenih država članica, a njen uspjeh ovisi o predanosti i uključenosti nacionalnih vlada, parlamenata, lokalnih i regionalnih vlasti, socijalnih partnera, dionika i civilnog društva. Upravo je zato ključno prikupiti poglede svih uključenih u implementaciju strategije te učiti iz iskustava i najboljih praksi.
 
Javna rasprava dostupna je na sljedećim mrežnim stranicama:
-  „Tvoj glas u Europi“ u hrvatskoj verziji Javno savjetovanje o strategiji Europa 2020.,
- Your voice in Europe u engleskoj verziji Public consultation on the Europe 2020 strategy,
- Europa 2020 strategija,
Europa 2020 strategy. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk