Priznanja najboljima
Srijeda, 14.05.2014.

srijeda, 14. svibnja 2014.
Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je održan prijem studentica i studenata nagrađenih Rektorovom nagradom. Osim Rektorove nagrade za izvrsnost, koja se tradicionalno dodjeljulje najboljoj studentici ili studentu sa svake sastavnice riječkog sveučilišta, također su dodijeljene Rektorove nagrade za studentski aktivizam i za studenta volontera. Od ove se godine dodjeljuju i tri Rektorove nagrade za najbolje studentske znanstvene ili umjetničke radove. Studentom generacije proglašen je Nikola Baćac, student sveučilišnog diplomskog studija Elektrotehnika Tehničkog fakulteta u Rijeci.
Nagrađene su primili: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću i protokol Elvira Marinković Škomrlj. Nagrađenima su uručeni promotivni darovi Sveučilišta, a priznanja će im službeno biti uručena u petak na proslavi Dana Sveučilišta.
Obraćajući se prisutnima, Elvira Marinković Škomrlj u svojoj je uvodnoj riječi čestitala nagrađenima na njihovim akademskim uspjesima te im zahvalila na doprinosu riječkom sveučilištu. Istaknula je kako je ovaj prijem izdvojen iz Dies Academicusa, upravo zato da se da na važnosti ''najboljima od najboljih'' te zaključila: ''U ova ekonomski teška vremena, znanje i izvrsnost znače još više, a upravo zato ste danas ovdje s nama!''
Rektor Lučin nadovezao se: ''Želimo kao vodstvo Sveučilišta ostvariti bolji kontakt s našim studentima, a posebno s onim najboljima. Želimo čuti vaša razmišljanja, kritike, prijedloge i planove.'' Nakon toga rektor je ukratko predstavio Sveučilište u Rijeci, posebno naglašavajući kako, da bismo bili spremni ''igrati europske i svjetske utakmice'' moramo izgrađivati i njegovati ono što čini razliku – a to je upravo izvrsnost. ''Ključ svega su ljudi. Ljudi koji su talentirani, obrazovani, poduzetni i kojima ''nije teško''. To su kompetencije koje su nam potrebne za globalna natjecanja.'', nastavio je te dodao: ''Razvoj Sveučilišta jedan je od ključnih elemenata za razvoj Rijeke i cijele regije. Taj se razvoj treba temeljiti na novoj industriji, a ta se nava industrija temelji na kulturi, na znanju, na poduzetnosti, na inovaciji!'' Pozvao je studente da se što više aktiviraju i angažiraju, napominjući kako im Sveučilište stoji na raspolaganju kao podrška u bilo kojem vidu angažmana. ''Hvala vam na vašim uspjesima!'', zaključio je rektor.
Prorektorica Prijić Samaržija nastavila je: ''Od oko 18 tisuća studentica i studenata koji studiraju na Sveučilištu u Rijeci, vas je izabrano 19. Upravo vas 19 najbolji ste od najboljih i zaista se trebate osjećati posebno. Iznimno smo ponosni na vaše rezultate i mi znamo da ih ne postižete radi ovakvih nagrada, nego sa sebe – za vašu i za opću dobrobit. Ipak, ovo je naš način da vas izdvojimo i da vam pokažemo da smo zahvali za vaš doprinos Sveučilištu i ponosni na vaša dostignuća. Iskrene čestitke u ime cijelog Sveučilišta!''
Rektor Lučin napomenuo je da je vrlo zadovoljan uravnoteženim rodnim omjerom nagrađenih studentica i studenata. Naime, od 19 nagrađenih 10 je studentica i 9 studenata, što gotovo u potpunosti odgovara i žensko-muškom omjeru na riječkome sveučilištu.
Nakon službenog obraćanja, uslijedio je razgovor s nagrađenima. Student generacije Nikola Baćac s Tehničkog fakulteta ukratko je predstavio projekt u koji je uključen, projekt izrade asistenativne tehnologije kojom se računalnim uređajem pomaže osobama koje imaju poteškoća s govorom i kretanjem.
Studenti su se raspitivali o napretku izgradnje Kampusa, a rektor i prorektorica informirali su ih o trenutnim projektima i ulaganjima. Također, studenti su kao nedostatak istakli nedostatnu pokrivenost cijeloga Kampusa bežičnom internetskom vezom. Posebno je bio zanimljiv i prijedlog Krune Topolskog, dobitnika ovogodišnje nagrade za studenta volontera, da se studentima koji su u programu alternativne skrbi, a s kojima učestalo volontira, osigura produljenje smještaja u studentskim domovima tijekom ljeta na posljednjoj godini studija. Prijedlog je uzet na razmatranje.
Rektor Lučin i prorektorica Prijić nagrađenima su uručili cvijeće i prigodne darove te iskoristili priliku da svih pozovu na Dies Academicus u petak, na kojem će im biti i službeno uručene Rektorove nagrade.
 
Neven Protić
 
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk