''Europski projekt za veću konkurentnost'', Novi list, 10. 5. 2014.

TEHNIČKI FAKULTET
IPA ADRIATinn INFO DAN


Europski projekt za veću konkurentnost

 
 
 
S predstavljanja projekta na Tehničkom fakultetu  * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je održan prvi IPA ADRIATinn INFO dan s ciljem promoviranja projekta »An Adriatic Network for Advancing Research Development and Innovation towards the Creation of new Policies for Sustainable Competiveness and Technological Capacity of SMEs – ADRIATinn«, koji se ostvaruje u okviru IPA programa Jadranske prekogranične suradnje te je odobren je u studenom prošle godine. Pojašnjavajući kako u projektu sudjeluje ukupno 21 partner iz osam zemalja, a riječ je o Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, projektni menadžer prof. dr. Zlatan Car ističe da je vodeći partner projekta Jonsko sveučilište u Krfu. Partneri iz Hrvatske su, uz Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Rijeka, a ukupna predračunska vrijednost projekta je 4,7 milijuna eura.
    – Predviđeno trajanje projekta je tri godine, a Tehnički fakultet u Rijeci u projektu sudjeluje s 238.282 eura od čega je 85 posto sredstava bespovratno. Glavni cilj ADRIATinn projekta je usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući razvoj i inovacije u suradnji s partnerima iz privrednog sektora, odnosno povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva na području Jadrana, proširiti područje djelovanja i prodrijeti na nova tržišta kroz međugranični ekosistem koji potiče usvajanje ICT-a, inovacije i specijalizacije, navodi prof. dr. Car.
    Željeni ishod projekta je razvoj i uspostava uspješnog i funkcionalnog modela suradnje između ključnih sudionika u projektu kako bi se ostvarila tehnološka sposobnost i održiva konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva. Strategija projekta temelji se na razvoju novih proizvoda i usluga spajajući kapacitete javnih visokoobrazovnih ustanova, gospodarskih komora, tijela lokalne i regionalne samouprave te malih i srednjih poduzeća u svrhu ostvarenja »trokuta znanja i suradnje« među njima. U tom će se cilju poticati ostvarenje dostupnosti informacija na jednom mjestu koje će omogućiti poboljšanje i povećanje inovativnosti u poslovnom procesu s povećanjem dodane vrijednosti proizvoda i usluga.
(I. Š. K.)

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk