''Grad u gradu. Na Sveučilištu je 2.000 zaposlenih i 17.000 studenata'', Novi list, 17. 5. 2014.

41. OBLJETNICA SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN DAN RIJEČKE VISOKOŠKOLSKE USTANOVE


GRAD U GRADU

Na SveučilIštu je 2.000 zaposlenih i 17.000 studenata 
Sve što smo radili pozicionira nas na svjetskim i europskim mapama. Od 22.000 sveučilišta u svijetu, riječko se nalazi na 1.140 mjestu, a u Europi na 450. mjestu od 5.500 sveučilišta, kazao je rektor Pero Lučin


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Sveučilište lokalnoj zajednici doprinosi s 35 milijuna eura prihoda – rektor Pero Lučin * Foto: V. KARUZARIJEKA » Sveučilište u Rijeci jedan je od temelja hrvatske akademske zajednice – istaknuo je na jučerašnjoj svečanoj akademiji koja je održana povodom Dana Sveučilišta i 41. godišnjice te institucije ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Dodajući kako Ministarstvo znanosti ima četiri cilja, a riječ je o stvaranju društva jednakih šansi za sve, razvijanju kvalitetnog obrazovanja, uvođenju reda u sustav te racionalnom raspolaganju sredstvima, ministar je istaknuo da je riječ o ciljevima koji su garancija razvoja i boljeg života u Hrvatskoj. Naglašavajući da je Ministarstvo znanosti jedino ministarstvo s rastućim proračunom, Jovanović je upozorio na katastrofalne podatke vezane uz doktorske studije.
    – Posljednja je evaluacija pokazala da imamo 125 doktorskih studija koje godišnje upiše 2.500 kandidata, a školarine na tim studijima iznose od 6 do 25 tisuća kuna. Međutim, svega 10 do 20 posto upisanih završi studij. To je katastrofalan podatak koji traži hitne reforme, upozorio je Jovanović. 
   
EU fondovi

Ministarstvo znanosti, dodao je, najuspješnije je i po pitanju povlačenja europskih sredstava, a prva sredstva iz EU fondova stigla su upravo na riječko Sveučilište što dokazuje znanje i sposobnost.
    – Ministarstvo znanosti prozivaju da u njemu vlada riječki lobi. To je lobi izvrsnih, a ako u njemu ima puno Riječana, to je samo dokaz da je riječko Sveučilište izvrsno, zaključio je ministar.
    Na riječkom Sveučilištu, dodao je rektor prof. dr. Pero Lučin, radi dvije tisuće zaposlenih te studira 17 tisuća studenata, od čega 50 posto dolazi izvan Primorsko-goranske županije čime Sveučilište lokalnoj zajednici doprinosi s 35 milijuna eura prihoda. Rezimirajući rezultate rada u protekloj godini rektor je rekao da je u godinu dana studentima isporučeno 900 tisuća ECTS bodova, te je održano više od 200 tisuća ispita, kao i 400 tisuća sati nastave. Realizirana su 142 studijska programa, 250 znanstvenih projekata, 34 doktorata, a potrošeno je 320 milijuna kuna. Tome treba dodati i 80 milijuna kuna vlastitih sredstava, kao i 50 milijuna kuna inozemnih sredstava, od čega je najveći dio pristigao iz europskih fondova.
    – Prošle smo godine imali 3.300 eura po studentu, što je tri do četiri puta manje nego što imaju kolege u Italiji, Francuskoj ili Austriji. Sve što smo radili pozicionira nas na svjetskim i europskim mapama,

Priznanja profesorima
   
    Već tradicionalno jučer su dodijeljena i brojna akademska priznanja, a počasno zvanje i titula Professor emeritus ove je godine pripala četvorici uglednih, umirovljenih profesora. Riječ je o Daliboru Martinisu s Akademije primijenjenih umjetnosti, Vladimiru Peteru Gossu s Filozofskog fakulteta, Željku Fučkaru s Medicinskog fakulteta te Berislavu Pavišiću s Pravnog fakulteta, dok su zahvalnice dobili umirovljeni profesori: Ante Vladislavić s Akademije primijenjenih umjetnosti, Vinka Cetinski s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Danijela Bačić-Karković s Filozofskog fakulteta, Mate Sršen s Građevinskog fakulteta, Vladimir Ahel, Željko Fučkar i Ante Simonić s Medicinskog fakulteta, Berislav Pavišić s Pravnog fakulteta te Mljenko Dumić s Odjela za biotehnologiju. U protekloj godini potvrđeno je i 50 redovitih profesora, od toga je 24 redovitih profesora izabrano u trajno zvanje, a ovogodišnji laureati su: Mirna Juretić, Zlatko Dembić, Maja Abram, Smiljana Ristić i Bojan Polić s Medicinskog fakulteta, Adriana Car-Mihec, Snježana Prijić-Samaržija, Ingrid Brdar i Svjetlana Kolić-Vehovec s Filozofskog fakulteta, Mira Dimitrić, Branka Crnković-Stumpf, Helena Blažić, Nada Denona Bogović i Heri Bezić s Ekonomskog fakulteta, Renata Foks s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Dragan Čišić s Pomorskog fakulteta, Boris Banovac s Pravnog fakulteta, Dubravka Siminiati, Roko Dejhalla, Loreta Pomenić i Domagoj Rubeša s Tehničkog fakulteta te Vladimir Parpura, Dražen Vikić Topić i Đuro Josić s Odjela za biotehnologiju.
a od ukupno 22.000 sveučilišta u svijetu, riječko se nalazi na 1.140 mjestu, dok se u Europi nalazi na 450. mjestu od oko 5.500 sveučilišta. U postocima, riječko se sveučilište nalazi među 5 do 10 posto najboljih sveučilišta u Europi i svijetu, što nije loše, ali smatram da svojom kvalitetom možemo zauzeti i bolje mjesto, kazao je rektor.
   
Projektna kultura

Dodajući kako je riječkim Sveučilištem zavladala visoka razina projektne kulture, što potvrđuje u proteklih godinu dana odrađenih 400 projekata, rektor je istaknuo kako riječko Sveučilište želi biti sveučilište s visokom razinom istraživačke aktivnosti, što je najteži pomak koji ga očekuje, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao kako je sinergijskim radom Sveučilišta i Grada pokrenuta izgradnja Sveučilišnog kampusa na Trsatu, koji predstavlja krunu proteklih 40 godina rada Sveučilišta, a sve s ciljem da se nastavnicima, znanstvenicima i studentima pruže izvrsni uvjeti rada.
    Prema mišljenju predsjednika Rektorskog zbora prof. dr. Alfia Barbiera, riječko je Sveučilište snažno i prepoznatljivo u međunarodnim okvirima, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio daljnju suradnju zahvaljujući kojoj će se nastaviti gradnja Kampusa, ali i Sveučilišne bolnice, a zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić čestitajući Sveučilištu njegov dan upozorila je pak na zabrinjavajuću činjenicu da visokoobrazovni kadar teško nalazi mjesto na tržištu rada. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk