''U Rijeci studiraju 42 osobe s invaliditetom'', Novi list, 17. 5. 2014.

ČINIMO LI DOVOLJNO? TRIBINA NA KULTUROLOGIJI


U Rijeci studiraju 42 osobe s invaliditetom


 
Unatrag tri godine, koliko postoji Ured za studente s invaliditetom, na Sveučilištu u Rijeci ostvareni su brojni pomaci u osiguranju uvjeta za studente s invaliditetom
 
 
U javnosti se premalo govorio o osobama s invaliditetom  * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » »Činimo li dovoljno? Okrugli stol o izazovima studenata s invaliditetom« naziv je tribine koju su jučer organizirale studentice treće godine kulturologije. Pojašnjavajući kako se radi o projektu koji podupiru Flozofski fakultet, Odsjek za kulturalne studije, Ured za studente s invaliditetom, udruge »Spirit« i Udruge »Zamisli«, studentica Dorotea Golubić istaknula je da je ideja za projekt nastala u sklopu kolegija Kulturna politika.
    – Na kolegiju smo promišljale o problemima s kojima se studenti s invaliditetom svakodnevno susreću, te smo željele potaknuti na promišljanje o eventualnim rješenjima za te probleme. Ovom tribinom želi se otvoriti tema invaliditeta koja je po našem mišljenju, nedovoljno zastupljena u raznim disciplinama, medijima, ali i u svakodnevnom životu. Želimo pobuditi toleranciju i solidarnost u društvu, te ostvariti komunikaciju samih studenata s invaliditetom s ostalim studentima i na taj način potaknuti integraciju studenata s invaliditetom, kazala je Golubić.
    Biti student s inavliditetom prema iskustvu studentice četvrte godine Ekonomskog fakulteta Sanje Polić vrlo je izazovno, jer takvi se studenti svakodnevno suočavaju s problemima koje ostali ne vide.
    – Pozitivno je što nam Ured za studente s invaliditetom omogućava studenta asistenta koji nam pomaže da prevladamo razne barijere, istaknula je Polić.
    Unatrag tri godine, koliko postoji Ured za studente s invaliditetom, na Sveučilištu u Rijeci ostvareni su brojni pomaci u osiguranju uvjeta za studente s invaliditetom kojih trenutno ima 42, a najviše ih je na Filozofskom fakultetu. Pojašnjavajući kako riječko Sveučilište ima razvijen sustav podrške za takve studente, Tamara Martinac Dorčić iz Ureda istaknula je da stvaranje uvjeta za studente s invaliditetom ne znači i snižavanje kriterija, jer akademska diploma mora za svih biti ista. 

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

 


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk