''Na račun Sveučilišta u Rijeci uplaćeno 54 milijuna kuna'', Novi list, 22. 5. 2014.

EU FONDOVI
DO KRAJA TJEDNA PRVI NATJEČAJ


Na račun Sveučilišta u Rijeci uplaćeno 54 milijuna kuna

 
Sva sredstva moraju biti iskorištena u roku godinu dana, a ukupno je riječ o 50-ak natječaja i 180 milijuna kuna
 
 
RIJEKA » Do kraja ovog tjedna Sveučilište u Rijeci raspisat će prve natječaje za projekt »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« koji se u ukupnom iznosu od 180 milijuna kuna financira iz europskih fondova. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će biti utrošena za unapređenje istraživačke infrastrukture centara i laboratorija koji djeluju na Sveučilišnom kampusu, a navodeći kako je na račun Sveučilišta stigla uplata od 54 milijuna kuna, rektor prof. dr. Pero Lučin najavljuje da će prvi natječaji biti namijenjeni za opremanje laboratorija Odjela za biotehnologiju.
    – Svi natječaji i sva sredstva moraju biti iskorišteni u roku od godinu dana, a ukupno je riječ o pedesetak natječaja koje moramo raspisati kako bismo utrošili 180 milijuna kuna, navodi rektor.
    Dobivenim sredstvima opremit će se četiri centra s pripadajućim laboratorijima, a riječ je o Centru za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centru za mikro i nanoznanosti i tehnologije, Centru za napredno računanje i modeliranje te laboratorijima Građevinskog fakulteta. Realizaciju cjelokupnog projekta idućih sedam godina pratit će EU, a ukupno će se raspisivati tri kruga natječaja tako da će se u prvom krugu raspisati natječaji za nabavku temeljne opreme, kao i za adaptaciju prostora. Nabavka najsofisticiranije opreme realizirat će se pak na kraju projekta.
    Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, a po njegovom završetku riječko će Sveučilište raspolagati opremom koja na ovom području još nije viđena. U svim centrima nabavka opreme osigurat će implementaciju novih metodologija i tehnologija u inter i multidisciplinarnim područjima znanosti i istraživanja s ciljem povećanja istraživačkih kapaciteta Sveučilišta. Te aktivnosti omogućit će postizanje izvrsnosti u razvoju, inovacijama i istraživanju u Hrvatskoj te smanjiti regionalne nejednakosti u razini znanstvene, istraživačke i obrazovne infrastrukture. Oprema će omogućiti povećanje broja sveučilišnih projekata temeljenih na znanju i istraživanje na svim znanstvenim područjima koje pokriva Sveučilište, kao i otvaranje novih studija te će ujedno biti i temelj za prijavu novih projekata.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

  
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk