''Zdravo starenje imperativ suvremenih društava'', Novi list, 30. 5. 2014.
 
SIMPOZIJ FAKULTET ZDRAVSTVENIH STUDIJA


Zdravo starenje imperativ suvremenih društava

 

 
 
* Foto: V. KARUZARIJEKA » Hoće li produljenje životnog vijeka pratiti i kvalitetno starenje, jedno je od osnovih pitanja na koje će pokušati odgovoriti sudionici simpozija »Zdravlje za sve?! Zdravo starenje« koji je jučer započeo na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Glavni cilj simpozija je razmjena znanja i iskustava s područja zdravog starenja koje postaje imperativ suvremenih društava, čija demografska kretanja obilježava porast udjela starog stanovništva. Prema riječima pročelnika Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju i predsjednika organizacijskog odbora simpozija, prof. dr. Tomislava Rukavine, funkcionalno sposoban stariji čovjek najkorisniji je član zajednice u kojoj živi i stvara. Simpozij je zamišjen kao interdisciplinarni skup koji želi okupiti sve one koji su u svom svakodnevnom radu fokusirani na zdravlje starije populacije.
    Skup su pozdravili i savjetnik predsjednika Izet Aganović, pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić te gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, koja je ustvrdila da porast starijeg stanovništva prelazi okvire medicinske problematike, a cilj nemedicinskih struktura koje se po prirodi svog posla bave starenjem stanovništva trebao bi biti svojevrstan holistički pristup zdravom starenju.
    – Grad Rijeka čini sve kako bi osigurao uvjete koji starijim osobama život u jednom gradu čine sigurnim – rekla je Perhat.
    Jedna od tema skupa je i polifarmacija koja često prati osobe starije životne dobi, a prema riječima akademika Zijada Durakovića, u Hrvatskoj osobe starije od 65 godina u pravilu uzimaju između tri i šest lijekova. Iako je polifarmacija nerijetko medicinski indicirana, uzimanje više lijekova povećava mogućnost štetnih međudjelovanja, a procjenjuje se da je udio starije populacije u sveukupnom uzimanju lijekova gotovo jedna trećina. – Prema podacima Europske unije više od 51 posto osoba starijih od 65 godina uzima do šest lijekova, a 22 posto više od devet. Pritom 17 posto uzima neki krivi lijek, istaknuo je Duraković. (B. Č.)

  
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk