Istraživanje Eurostudent V
Srijeda, 04.06.2014.

srijeda, 4. lipnja 2014.

Sveučilište u Rijeci poziva studentice i studente da ispunjavanjem upitnika sudjeluju u nacionalnom istraživanju Eurostudent V, kojem je cilj prikupljanje podataka na temelju kojih će biti izrađena komparativna analiza socijalnog i ekonomskog statusa studenata u Republici Hrvatskoj i u Europi. Anonimnom upitniku moguće je pristupiti od 2. do 30. lipnja 2014., koristeći svoj AAI@EduHr elektronički identitet ili kombinaciju JMBAG-a i OIB-a zajedno, a putem mrežne stranice
www.eurostudent.hr.

Cjelokupni projekt Eurostudent V provodi se u 27 europskih zemalja, a koordinira ga Das Deutsche Zentrum für Hochschul- und Wissenschaftsforschung (DZHW). Na nacionalnoj razini provest će se u koordinaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), Sveučilišnog računskog centra (SRCE) te agencija IPSOS PULS i Aretis.

Istraživanje Eurostudent provodi se s ciljem analize socijalnog i ekonomskoga statusa studenata već 15-ak godina na širem europskom području. Do sada su ukupno provedene četiri faze istraživanja s proporcionalnim povećanjem zemalja sudionica u svakoj etapi. Trenutno se provodi peta faza istraživanja, temeljem koje će u prvoj polovici 2015. godine biti objavljeno komparativno izvješće za svih 27 zemalja sudionica. Podršku istraživanju dali su: Rektorski zbor, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatski studentski zbor te Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola.

U prošloj fazi je fazi Eurostudent IV (2008. - 2011.) po prvi puta, uz još 24 europske zemlje, sudjelovala i Republika Hrvatska u sklopu Tempus projekta Access. Upitnik istraživanja ispunila su u potpunosti 4664 studenta, što je bilo do tada najveće istraživanje provedeno na studentskoj populaciji u Republici Hrvatskoj. U provedbi su, uz MZOS, ravnopravno sudjelovali: Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Institut za društvena istraživanja (IDIS), Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišni računski centar (SRCE), agencija IPSOS PULS i ResearchNed (Nizozemska).

Temeljem rezultata dobivenih u istraživanju, izdan je veći broj izvješća, poput, primjerice: Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj (Nacionalno izvješće), a rezultati dobiveni u istraživanju poslužili su za prilagodbu javnih politika u sustavu visokog obrazovanja potrebama studenata. Sva izvješća i dodatni dokumenti mogu se naći na poveznicama:
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk