Izabrani novi članovi Akademije
Ponedjeljak, 23.06.2014.

ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

Na Izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su novi članovi. Među članovima suradnicima nalaze se i dvojica profesora s riječkog Sveučilišta: prof. dr. sc. Darko Gašparović s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta i prof. dr. sc. Miljenko Kapović, pročelnik Zavoda za biologiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Izabrano je i 11 novih redovitih članova. Čestitamo novim članovima Akademije!

Natpolovičnom većinom izabrano je 11 novih redovitih članova. To su: Mladen Žinić, Ferdo Bašić, Slobodan Vukičević, Vjekoslav Jerolimov, Mladen Mchiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić - Tolić, Josip Užarević, Zlata Vrljan, Mladen Obad Šćitaroci i Zoran Juranić.

Za dopisne članove izabrani su. prof. emeritus Robert Badinter, prof. dr. sc. Andro Mikelić, prof. dr. sc. Igor Štagljar, prof. emeritus Antun Tucak, prof. dr. sc. Johannes Reinhart, prof. emeritus Rainer Grübel i prof. dr. sc. Odd Magnus Faltinsen.

Članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postali su: prof. dr. sc. Nella Lonza, prof. dr. sc. Pero Aračić, prof. dr. sc. Robert Matijašić, prof. dr. sc. Goran Durn, prof. dr. sc. Ivona Marasović, prof. dr. sc. Miljenko Kapović, prof. dr. sc. Mario Šlaus, prof. dr. sc. Dražen Matičić, prof. dr. sc. Mateo Žagar,  prof. dr. sc. Mario Brdar, prof. dr. sc. Dubravka Sesar, prof. dr. sc. Anđela Frančić, prof. dr. sc. Darko Gašparović, književnik Miro Gavran, prof. dr. sc. Julijana Matanović i dr. sc. Vjera Katalinić. Ponovno su za članove suradnike izabrani prof. dr. sc. Josip Lisac i prof. dr. sc. Tomislav Filetin.

Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji je ukupno 150 redovitih članova, zatim 136 dopisnih članova i 96 članova suradnika.

''Svaki izbor akademika je svečanost za Akademiju. To je jedna od najvažnijih dužnosti i obaveza Akademije jer članovi Akademije su Akademija sama", kazao je u uvodnom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Pritom je istaknuo da je Akademija jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, uz Katoličku crkvu najvažniji čuvar nacionalnog identiteta te da se zalaže za jedinstvo nacije, a protiv svih podjela.

"Danas je Akademija okrenuta prema budućnosti i rješavanju temeljnih problema hrvatskog društva, od gospodarstva do sustava vrijednosti, i postigli smo to da nas slušaju, da nas pitaju i da se od nas očekuju razmišljanja o raznim društvenim problemima i to je za nas velika pohvala. Akademija se pozicionirala kao referentno mjesto u društvu koje se zalaže za trajne vrijednosti. To je velika odgovornosti i nju moramo potvrditi i današnjim izborom", rekao je akademik Kusić, izrazivši uvjerenje da će novi članovi nastaviti poslanje Akademije da služi društvu i hrvatskom narodu.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk