''Predsjednik akademik Daniel Rukavina'', Novi list, 6. 6. 2014.

PRVA IZVAN ZAGREBA
OSNOVANA PODRUŽNICA AKADEMIJE MEDICINSKIH ZNANOSTI


Predsjednik akademik Daniel Rukavina

 

 
 
Riječka podružnica Akademije medicinskih znanosti zasad broji 18 članova * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Akademija medicinskih znanosti Hrvatske u Rijeci je dobila svoju prvu podružnicu za čijeg je predsjednika na osnivačkoj skupštini održanoj na Medicinskom fakultetu u Rijeci jednoglasnom odlukom članova imenovan akademik Daniel Rukavina. Za dopredsjednika je izabran prof. dr. Davor Štimac, inače aktulni dopredsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, a za tajnika prof. dr. Franjo Gruber.
    – Akademija medicinskih znanosti Hrvatske krovna je medicinska organizacija u području medicinske struke i medicinskih znanosti. Bogata aktivnost Akademije bila je nesvjesno i nenamjerno svedena na Zagreb, a članovi iz ostalih dijelova Hrvatske sudjelovali su u malom broju. Naš je interes potencijal koji ima Akademija medicinskih znanosti razviti i u vlastitoj sredini kako bi dali doprinos općem napretku. Možda se nekom 18 članova, koliko broji naš riječki ogranak čini malo, ali nije malo. Previše olako prepuštamo da nam iz prvih redova odlazi potencijal koji se stvarao desetljećima, kazao je akademik Rukavina najavljujući inicijativu akademije koja bi svojim članovima omogućila aktivnost i rad na projektima i nakon umirovljenja, po uzoru na HAZU.
    Predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. Jasna Lipozenčić najavila je osnivanje ogranaka u Osijeku i Splitu koje će poput riječke imati autonomiju znanstvenog rada.
    – Osnivanje riječke podružnice Akademije posebno je važno zbog poticanja znanstvenih projekata naših članova i sa svrhom još boljeg znanstvenog rada izvan Zagreba, istaknula je prof. dr. Lipozečić koja je posebno ponosna na činjenicu da Akademija medicinskih znanosti Hrvatske djeluje pune 53 godine što je čini trećom istovjetnom akademijom u svijetu. Ova akademija broji 390 članova. 
    A koliko doajeni riječke medicinske znanosti još uvijek mogu doprinositi svojim bogatim znanjem, predavanjem naslovljenim »Venerične bolesti kroz povijest« proizašlog iz znanstvenog članka koji će uskoro biti objavljen u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu, na osnivačkoj skupštini riječke podružnice Akademije medicinskih znanosti Hrvatske dokazao je prof. dr. Franjo Gruber.

B. ČALUŠIĆ 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk