Predstavljen projekt IRIKS
Srijeda, 16.07.2014.

srijeda, 16. srpnja 2014.
U Sveučilišnoj knjižnici Rijeka predstavljen je projekt Integracija računalne infrastrukture knjižničnog sustava. Projekt su predstavili prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Zlatan Car i ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović. Uvaženi gost predstavljanja projekta bio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar. Prethodno ovom predstavljanju, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin ugostio je ministra na Rektoratu.


alt
alt


U pozdravnoj riječi rektor Lučin zahvalio je ministru Mornaru što je za svoj prvi službeni posjet odabrao upravo Sveučilište u Rijeci. Istaknuo je kako je ovaj projekt samo mali dio velike ''slagalice'' stvaranja sveučilišnog repozitorija na kojem se intenzivno radi. Dijelovi te ''slagalice'' također su: sveučilišni Centar za izdavaštvo,  portfelji djelatnika Sveučilišta, kao i portfelji pojedinih institucija. Sve to dio je još veće ''slagalice'', a to je strategija razvoja i vizija Sveučilišta koje želi biti nositelj razvoja riječkoga kraja. Rektor je zahvalio onima koji su najviše doprinijeli provođenju ovoga projekta: knjižničarima i informatičarima te zaključio: ''Gospodine ministre, očekujemo Vašu veliku podršku i nudimo Vam naše znanje i iskustvo u našim ambicioznim nastojanjima.''


alt

 
Nakon kratke pozdravne riječi ministra Mornara u kojoj je izrarazio potporu ovakvim projektima, slijedilo je izlaganje samog projekta, gdje je ravnateljica Knjižnice prezentirala konkretnu upotrebu pretraživača. Naime, ranije razdijeljene baze sada su integrirane kao skupni katalog Sveučilišta, informacije su pročišćene te se svi katalozi mogu pretraživati kroz jedan sustav. Projekt integracije računalne infrastrukture knjižničnog sustava predstavlja sustav pretraživanja ''treće generacije'' te znatno olakšava korištenje svim korisnicima, kako studentima, tako i profesorima.

Isprobajte novi način bržeg, boljeg, sveobuhvatnog pretraživanja na
novim mrežnim stranicma SVKRI!
 
Prorektor Car objasnio kako je sustav tehnički izgrađen. Tehnološki gledano sve se nalazi na Cloudu. ''Mnoga značajna sveučilišta formirala su se i izgrađivala upravo oko svojih knjižnica, gdje se ''nakupljalo'' znanje. Od sada će uvođenje ovog sustava pretraživanja povećati vidljivost Sveučilišne knjižnice Rijeka, ali i cijelog Sveučilišta u Rijeci.'', zaključio je prorektor za informatizaciju.
Partneri Sveučilišta na ovome projektu su: EBSCO Information Services, Computechd.o.o., Unibis d.o.o., Multilink d.o.o. Prisutne je također pozdravila i s nekoliko riječi predstavila svoju tvrtku Marina Milovanović, dopredsjednica prodaje EBSCO za središnju i jugoistočnu Europu.
Treba naglasiti da je Sveučilište u Rijeci prvo sveučilište u Hrvatskoj koje je svojim studentima i nastavnicima, omogućilo jedinstveno pretraživanje s jednog mjesta svih vrsta informacija i znanstvenih izvora dostupnih na Sveučilištu.
Ova jedinstvena google like platforma i mogućnost pretraživanja s jednog mjesta svih kataloga knjižnica sastavnica Sveučilišta svrstala je Sveučilište u Rijeci uz bok visokorangiranih svjetskih sveučilišta (Massachusetts Institute of Tehnology, University of Chicago, Stockholm University …), što znači: jedno polje, jedno pretraživanje za pregled svih izvora koji su dostupni na našem Sveučilištu.
Sveučilište u Rijeci prepoznalo je potrebu studenata i znanstveno-nastavnog osoblja za što jednostavnijim i bržim pristupom stručnim i znanstvenim informacijama.
Discovery service Sveučilišta u Rijeci omogućuje istovremeno pretraživanje:
-          skupnog kataloga Sveučilišta i s njime povezanih svih lokalnih kataloga knjižnica Sveučilišta
-          pretplaćenih baza podataka dostupnih Sveučilištu u Rijeci
-          portala znanstvenih časopisa RH HRČAK
-          drugih odabranih znanstvenih izvora u slobodnom pristupu na internetu
EDS je servis koji nudi najjednostavnije početno pretraživanje za tematska pretraživanja. U tražilicu je dovoljno upisati traženi pojam na hrvatskom ili engleskom jeziku. Redajući rezultate pretraživanja po relevantnosti (najrelevantniji časopisi i radovi, cjeloviti tekstovi) Ebsco Discovery Servis nudi krajnjem korisniku da odabere što je najbolje za njega. Korisnik svoje pretraživanje može mijenjati i nadopunjavati što mu omogućuje jednostavna navigacija samog sučelja.
EDS mogu koristiti svi pripadnici riječke sveučilišne zajednice: studenti, nastavnici, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci. Korištenje je omogućeno direktno sa računala na sastavnicama te logiranjem AAI identitetom za pretraživanje izvan Sveučilišta. S računala u Sveučilišnoj knjižnici sve znanstvene i stručne izvore Sveučilišta mogu pretraživati i svi građani Grada i Županije učlanjeni u Sveučilišnu knjižnicu.
 
Neven Protić
 
 
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk