''Transfer znanja u poslovni sektor'', Novi list, 24. 6. 2014.
 
MEDICINSKI FAKULTET STRATEŠKI PROJEKT PACINNO


Transfer znanja u poslovni sektor


 
Projekt PACINNO okuplja parrtnere iz osam zemalja šire regije, a cilj mu je omogućiti znanstvenicima da lakše dođu do kompanija zainteresiranih za financiranje i primjenu znanstvenih istraživanja

Barbara ČALUŠIĆ
 
PACINNO je platforma za suradnju u istraživanjima na području  jadranske regijeRIJEKA » Politički predstavnici iz osam zemalja jadranske regije, znanstevnici i predstavnici poslovnih zajednica okupili su se jučer na Medicinskom fakultetu u Rijeci na drugom sastanku strateškog projekta PACINNO koji se financira sredstvima programa IPA prekogranične suradnje u iznosu od pet milijuna eura. Koordinator projekta je Sveučilište u Trstu koje okuplja partnere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, a zajednički cilj je poticanje tehnološkog transfera u poslovni sektor. 
    Prema riječima jednog od sudionika, voditelja Centra za proteomiku i predstojnika Zavoda za histologiju i embriologiju prof. dr. Stipana Jonjića, PACINNO je platforma za suradnju u istraživanjima na području jadranske regije. Medicinski fakultet u Rijeci, kako ističe, ima nekoliko inovativnh projekata koji su potencijalni za translaciju prema industriji. Jedan od njih je njegov projekt koji se zasniva na razvoju eksperimentalnih cjepiva, a zahvaljujući PACINNO-u, riječki bi znanstvenici mogli lakše doći do kompanija zainteresiranih za financiranje i primjenu znanstvenih istraživanja.
    – Ova platforma bi trebala pridonijeti konkurentnosti i ekonomskom rastu regije kroz tri temeljne aktivnosti samog projekta: istraživačke, analizu postojećeg sustava i transfer znanja. Pritom moramo uspostaviti virtualnu platformu za povezi
Pridruženi partner
   
    Ministarstvo poduzetništva i obrta pridruženi je partner PACINNO projekta, a kako kaže Antonija Mršić, voditeljica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije, ovo ministarstvo potiče inovacije kroz dva različita tipa poduzeća.
    – Prva su tradicionalna poduzeća koja u svojim internim kapacitetima nemaju razvijene istraživačke odjele. Njima je potreban transfer znanja i tehnologija i takva poduzeća kroz suradnju s fakultetima mogu raditi na primjeni novih znanja koja im mogu pomoći unaprijediti njihovo poslovanje. Druga vrsta poduzeća su inovativna i ona imaju svoje interne kapacitet za istraživanje i razvoj, a njih potičemo tako što im osiguravamo financijsku podršku za najosjetljiviju, početnu fazu kada je potrebno puno ulagati, a rezultati se još ne vide. Ovaj projekt pokriva i jedne i druge, kaže Mršić.
vanje svih sudionika inovacijskog sustava regije, što nije baš jednostavno. Osim toga, jadranska regija je drugačija od ostalih regija u svijetu, upravo po tome što je neprepoznata. U šali kažem da smo prepoznati samo po turizmu dok su kapaciteti i tehnologije inovacija potpuno nepoznati, ali s velikim potencijalom. Imamo puno sveučilišta i vrlo kvalitetne istraživačke i tehnologijske grupe koje su inovativne, a podizanje te svijesti o potrebi nametanja naših kompetencija nekome tko bi nas financirao i razvijao nešto je jako bitno, ističe Jonjić.
    Sudionici projekta u ovom slučaju ističu i dodatnu edukaciju znastvenika koji bi trebali pohađati poslijediplomski studij, Master of Business Administration (MBA) i kojeg će u sklopu PACINNO-a organizirati slovenski partner.
    – Bit ćemo podrška odabranim akademskim spin off projektima koji kroz to vide svoju šansu u budućnosti, bilo da se radi o lokalnoj zajednici, državnim institucijama ili s nekim drugima. Moja grupa se, primjerice, pokušava nametnuti venture kapitalu za istraživanja u narednih četiri do pet godina. Kroz taj projekt naučili smo kako sastaviti i dizajnirati business plan. Naime, činjenica je da mi znanstvenici često naivno gledamo na te stvari jer oni koji financiraju ta istraživanja kao aplikativna, imaju potpuno drugačiju logiku od nas, objašnjava prof. dr. Jonjić koji je uvjeren da čitava misija Europske zajednice počiva upravo na ovakvim, regionalnim projektima. Još važnijim smatra upoznavanje i suradnju različitih grupa kroz ovakva istraživanja jer ona, kako kaže, povezuju znanstvenike o stvaraju nove ideje.

 


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk