''Ljetna škola posvećena relevantnim političkim pitanjima današnjice'', Novi list, 27. 6. 2014.

KAMPUS OD 30. LIPNJA DO 5. SRPNJA
SVEUČILIŠTE U RIJECI U SURADNJI SA SVEUČILIŠTIMA U BARCELONI I LEEDSU

 
 
Ivan Cerovac, prof. dr. Snježana Prijić – Samaržija I prof. dr. sc. Elvio Baccarini najavili Ljetnu školu Equality and Citizenship * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište Pompeu Fabra u Barceloni i Sveučilište u Leedsu po prvi put organiziraju ljetnu školu Equality and Citizenship. Ljetnu škola koja traje od 30. lipnja do 5. srpnja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci i namijenjena je studentima doktorskih i poslijedoktorskih studija, najavili su na jučeršnjoj konferenciji za novinare direktorica Centra za napredne studije – jugoistočna Europa prof. dr. Snježana Prijić – Samaržija, pročelnik Odsjeka za filozofiju i direktor ljetne škole prof. dr. Elvio Baccarini i doktorand filozofije na riječkom Filozofskom fakultetu Ivan Cerovac.
    Ovo je prvi od dva međunarodna znanstvena događaja koja godišnje organizira Centar za napredne studije jugoistočne Europe – šestodnevna ljetna škola posvećena je pitanju društvene jednakosti i građanstva dok će u listopadu biti održana konferencija posvećena drugoj temi izazova za Europu i EU. Prema riječima prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, Centar promovira društvene i humanističke znanosti ukazujući na relevantnost i utjecaj ovih znanja za svakodnevno političko upravljanje, ali i za društveno funkcioniranje zajednice. Teme o kojima će biti riječi u sklopu ljetne škole predstavljaju najrelevantnije političke teme današnjice, poput pitanja realiteta globalne demokracije, pitanja jednakosti i pravedne distribucije ekonomskih resursa, pitanja imigracije, građanske participacije i procesa donošenja kvalitetnih odluka i politika.
    – Drugi je cilj Centra povezivanje znanstvenika iz regije Jugoistočne Europe s onima iz ostatka Europe i SAD-a radi dijaloga, razmjene ideja i iskustava o različitim političkim i društvenim zajednicama. Osobito me veseli da će Centar na ovom događaju okupiti mlade i iskusne znanstvenike odnosno junior i senior fellows, tridesetak mladih znanstvenika od Danske, Italije, Mađarske, do Makedonije i Turske te 14 sveučilišnih profesora iz SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, istaknula je prof. dr. Prijić Samaržija.
    Svečano otvaranje škole je u ponedjeljak u 9 i 45 sati na Filozofskom fakultetu, a sva predavanja će biti snimana i moguće ih je pregledavati na mrežnim stranicama Centra.
    Direktor ljetne škole prof. dr. Baccarini istaknuo je da se organiziranjem ovog događaja željelo okupiti trenutno vodeće stručnjake iz filozofije politike kao što su Thomas Christiano sa Sveučilišta u Arizoni, David Miller sa Sveučilišta u Oxfordu i Andrew Williams sa Sveučilišta »Pompeu Fabra« u Barceloni koji se trenutno bave pitanjima demokracije, multikulturalnosti, jednakosti, pravednosti, ekspertizmom u demokraciji, legitimnosti, te donošenjem javnih političkih odluka.
    – Okupljanjem stručnjaka i studenata filozofije i političke teorije te pokretanjem rasprave o demokraciji i njezinim prednostima i nedostatcima želimo odgovoriti na pitanja koja aktualiziramo kroz ljetnu školu »Equality and Citizenship«, poručuje prof. dr. Baccarini.

B. ČALUŠIĆ 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk