''Prva elektrana koja prati kretanje Sunca'', Novi list, 5. 7. 2014.

TEHNIČKI FAKULTET
PUŠTENA U RAD FOTONAPONSKA ELEKTRANA


Prva elektrana koja prati kretanje Sunca 
Riteh-1 prva je riječka fotonaponska elektrana s pomičnim sustavom koji omogućava praćenje kretanja Sunca i optimalnu iskoristivost


Marinko GLAVAN
 
Fotonaponska elektrana instalirane snage 3,5 kilovata (kW) vrijedna je više od sto tisuća kuna * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » Prva riječka fotonaponska elektrana s pomičnim sustavom koji omogućava praćenje kretanja sunca i optimalnu iskoristivost sunčeva zračenja puštena je u rad na Tehničkom fakultetu. Fotonaponsku elektranu naziva Riteh-1 instalirane snage 3,5 kilovata (kW) u pogon su pustili dekan Tehničkog fakulteta Goran Turkalj i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
    Predstavljajujući elektranu vrijednu više od sto tisuća kuna, dekan Turkalj je istaknuo usklađenost ovog projekta s europskim direktivama i trendovima korištenja energije iz obnovljivih izvora, a više od same proizvodnje električne energije iz sunčeva zračenja elektrana će pridonijeti radu i reputaciji fakulteta.
    – Našim istraživačima i studentima ovim se otvaraju nove mogućnosti u znanstveno-istraživačkom radu i edukaciji. Značenje ovog projekta za nas je izuzetno veliko, rekao je dekan.
    Fotonaponska elektrana također će mnogo značiti i za Grad Rijeku, koja se time za korak približila cilju zacrtanom u Povelji gradonačelnika čiji je potpisnik, a predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora te povećanje energetske učinkovitosti za dvadeset posto do 2020. godine.
    – Rano smo prepoznali europsku orijentaciju i strategiju usmjerenu ka energetskoj učinkovitosti i dobivanju energije iz alternativnih izvora, te smo od 2008. članica Međunarodne edruge energetskih gradova. Samo godinu kasnije postavili smo fotonaponsku elektranu na zgradu gradske uprave, a do danas su postavljen
Nastavak slijedi
   
    Naziv fotonaponske elektrane Riteh-1 sugerira da bi Tehnički fakultet u skoroj budućnosti mogao pokrenuti još sličnih projekata, što je potvrdio i voditelj projekta Franković, kazavši da će se vjerojatno koristiti druge dostupne tehnologije korištenja sunčeve energije.
e na još desetak objekata u gradskom vlasništvu. Vjerujem da će i ovaj projekt pridonijeti popularizaciji ovog još uvijek nedovoljno eksploatiranog izvora energije, a pored znanstveno istraživačkog rada sigurno ima i svoju vrijednost u proizvodnji električne energije, kazao je Obersnel.
    Tehničke detalje, kao i korake u realizaciji, od projektne dokumenatcije, ishođenja dozvola, potpisivanja ugovora o isporuci struje s HEP-om pa do same instalacije opreme i probnog rada predstavio je voditelj projekta na fakultetu Dubravko Franković.
    – Ova je elektrana jedinstvena na našem području po tome što je opremljena sustavom koji fotonaponske ploče zakreće prema kretanju sunca, čime je učinkovitost u odnosu na uobičajene, fiksne sustave, povećana za oko trideset posto, kazao je Franković.
    Projekt je pripreman gotovo dvije godine, a u njegovoj je realizaciji, osim stručnjaka Fakulteta sudjelovao i Grad Rijeka ustupivši zemljište za postavljanje elektrane na korištenje, kao i niz tvrtki koje su svojim donacijama omogućile postavljanje za sad jedinstvene fotonaponske elektrane na riječkom području.

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk