''Prevođenje jučer, danas i sutra'', Novi list, 8. 7. 2014.

LJETNA ŠKOLA
ODSJEK ZA GERMANISTIKU


Prevođenje jučer, danas i sutra


 
Po završetku ljetne škole studenti dobivaju certifikat o sudjelovanju te stječu 3 ECTS boda
 
 
S jučerašnjeg otvorenja Ljetne škole  »TRANS 2014«  * Foto: D. ŠKOMRLJ
            RIJEKA » »Transkulturelle Kommunikation und Translation« (Transkulturalna komunikacija i prevođenje) naziv je druge međunarodne ljetne škole »TRANS 2014« koja je jučer u organizaciji Odsjeka za germanistiku započela na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Tema desetodnevne škole koja će se okončati 17. srpnja je »Translation von gestern, heute und morgen« (Prevođenje jučer, danas i sutra), a škola je organizirana u suradnji s Institutom za translatologiju Sveučilišta u Mariboru, a u okviru Ceepus TRANS mreže.
    Riječ je o ljetnoj školi koja je prvi put održana lani na mariborskom Sveučilištu, a ove je godine okupila ukupuno 36 studenata, od čega 16 inozemnih te 18 inozemnih predavača i 9 predavača s riječkog, zagrebačkog te zadarskog sveučilišta. Cilj je ljetne škole prikazati problematiku prevođenja u kontekstu Europe i EU te u što većoj mjeri umrežiti hrvatska sveučilišta i potaknuti suradnju s europskim sveučilištima. Jedan od ciljeva je i prikazati te promovirati ne samo hrvatsku znanstvenu zajednicu već i ukazati na značaj i problematiku prevođenja unutar EU u teoriji i praksi. Tijekom idućih deset dana sudionici ljetne škole sudjelovat će na predavanjima i radionicama te okruglim stolovima na kojima će se problematizirati prevođenje unutar Europske unije te predstavljanje Innsbruškog višejezičnog modula »EuroComTranslat« i problematika prevođenja uporabnih tekstova u europskom kontekstu, kao i prevođenje književnih tekstova i transfer kulture u europskom kontekstu. Po završetku ljetne škole studenti dobivaju certifikat o sudjelovanju te stječu 3 ECTS boda, a uz stručno-znanstveni dio u okviru škole predviđeni su i popratni kulturno-umjetnički sadržaji, kao što su izleti i posjeti kulturnim događanjima. (I. Š. K.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk