''U kampus stiže super-računalo vrijedno 4,2 milijuna eura'', Novi list, 26. 7. 2014.

NAJVEĆA INVESTICIJA U REGIJI
SVEUČILIŠTE U RIJECI NABAVLJA OPREMU ZA VISOKO UČINKOVITO RAČUNANJE


U kampus stiže super-računalo vrijedno 4,2 milijuna eura

 
Nova oprema postavit će riječko sveučilište na zemljopisnu mapu na kojoj se trenutno ne nalazi ni jedno hrvatsko visoko učilište te povećati znanstveni kapacitet i »vidljivost«, ističe prorektor Zlatan Car

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Zgrada Sveučilišnih odjela u kojoj će biti smješteno super-računalo  * Foto: FOTO ARHIVRIJEKA » Sveučilište u Rijeci u ožujku naredne godine imat će računalnu opremu kakvu nema nitko u Hrvatskoj, a riječ je o opremi za visoko učinkovito računanje čija vrijednost iznosi 4,2 milijuna eura. Navodeći kako se radi o opremi koja trenutno predstavlja najveću investiciju, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe, prorektor za informatizaciju prof. dr. Zlatan Car ističe da će nova oprema riječko Sveučilište postaviti na zemljopisnu mapu na kojoj se trenutno ni jedno hrvatsko visoko učilište ne nalazi te će povećati znanstveni kapacitet i samu vidljivost riječkog Sveučilišta. Istovremeno, naglašava prorektor, korist od super-računala imat će i drugi znanstvenici iz Hrvatske i regije.
    – Trenutno se nalazimo u postupku nabave opreme koja je sastavni dio projekta »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« čija vrijednost iznosi 24 milijuna eura, a riječ je o bespovratnim sredstvima europskih fondova. Nabavka super-računala najveća je pojedinačna nabava unutar tog projekta, ističe prorektor.
    Sama instalacije opreme, dodaje, trajat će četiri mjeseca, a najbolje hrvatsko superračunalo bit će smješteno u Centru za napredno računanje i modeliranje u zgradi Sveučilišnih odjela. Za instalaciju super-računala osigurat će se sto četvornih metara prostora, a prije same instalacije, najavljuje prof. dr. Car, bit će potrebno izvršiti prilagodbu prostora. Po okončanju instalacije uslijedit će edukacija za korištenje sustava, a najveća instalacija u regiji riječkim će istraživačima dati dodatnu vrijednost i prilikom daljnjih prijava EU projekata.
    Uz činjenicu da se radi o pozamašnoj investiciji, ono što nabavku super-računala čini jedinstvenom u hrvatskim okvirima je i sama njena procedura, jer po prvi put u Hrvatskoj nabava se obavlja korištenjem natjecateljskog dijaloga.
    – Riječ je o postupku nabave koji se u Hrvatskoj još nije koristio, a omogućuje nam da kupimo sustav baš kakav nam treba, odnosno da možemo nabavku opreme prilagoditi našim zahtjevima, kaže prorektor.
    Takav obliki nabave ne podrazumijeva definiranje tehničkih specifikacija prilikom same objave natječaja, već se one naknadno definiraju, a jedino što je do sada od potencijalnih dobljavača Sveučilište tražilo jest da super-računalo ima direktno hlađenje vodom. Razlog tome, zaključuje prof. dr. Car, energetska je učinkovitost sustava i ekološka osviještenost.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk