''U Kampus stiže prvi dio opreme financirane iz EU'', Novi list, 7. 8. 2014.
 
RAZVOJ ISTRAŽIVAČKE INFRASTRUKTURE SVEUČILIŠTE RASPISALO NATJEČAJE U VRIJEDNOSTI 130 MILIJUNA KUNA


U Kampus stiže prvi dio opreme financirane iz EU

Radi se o nabavci znanstvene opreme za četiri centra s pripadajućim laboratorijima: Centar za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centar za napredno računanje i modeliranje te laboratoriji Građevinskog fakulteta 


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Bespovrtanim sredstvima EU fondova Građevinski fakultet opremit će laboratorije * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Sveučilište u Rijeci do sada je objavilo 34 od planiranih 78 javnih natječaja za nabavku opreme u sklopu projekta »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« čija vrijednost iznosi 180 milijuna kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima europskih fondova. Dobivena sredstva bit će utrošena za unapređenje istraživačke infrastrukture centara i laboratorija koji djeluju na Sveučilišnom kampusu, a najavljujući kako se dolazak prve opreme očekuje ovih dana prorektorica za investicije i razvoj riječkog Sveučilišta prof. dr. Nevenka Ožanić ističe da je ukupna vrijednost do sada objavljenih radova 130 milijuna kuna. 
    – Što se iznosa tiče do sada smo obavili dvije trećine poslova, odnosno 71 posto projektnog proračuna. Radi se o nabavci znanstvene opreme za četiri centra s pripadajućim laboratorijima i to: Centar za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centar za napredno računanje i modeliranje te laboratoriji Građevinskog fakulteta, kaže prorektorica. 
    Dodajući kako do travnja naredne godine sva oprema mora biti u sveučilišnom Kampusu, prorektorica navodi da je to ujedno i rok do kojeg trebaju biti okončane i edukacije osoblja te sva oprema mora biti u funkciji. 
 
Centar za translacijsku medicinu TransMedRi 
    
    Istovremeno je započela i realizacija projekta Centar za translacijsku medicinu (TransMedRi) čija vrijednost iznosi 6,4 milijuna kuna. 
    – Zaprimili smo prvi predujam u iznosu od 1,9 milijuna kuna te smo objavili prve javne nabave prema planu nabave, a riječ je o natječaju za konzultanta. Trajanje projekta je 24 mjeseca što uključuje izradu studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi, projektnu dokumentaciju, troškove komunalne naknade te reviziju kaže prof. dr. Ožanić. 
    Također je riječ o bespovratnim sredstvima dobivenim putem natječaja Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014 – 2020. U planu je nakon isteka 24 mjeseca i izrade dokumentacije pristupanje drugom natječaju u kojem bi se dobila sredstva za izgradnju i opremanje Centra. Centar TransMedRi zamišljen je kao dio zdravstvenog kompleksa Sveučilišta u Rijeci i istraživački centar gdje bi se sprovodila translacijska medicinska istraživanja u četiri glavna područja: imunologija, tumori, regenerativna medicina i funkcionalna neuroistraživanja. 
    Centar bi pored toga imao i zajedničke servisne laboratorije kao što su: biobanka, jedinica za klinička istraživanja lijekova faze I i II, laboratorij za genomsku analizu te bioinformatički laboratorij i slično.
    U travnju naredne godine riječko će Sveučilište raspolagati jedinstvenom opremom na ovim prostorima koja će u svim centrima osigurati implementaciju novih metodologija i tehnologija u inter- i multidisciplinarnim područjima znanosti i istraživanja s ciljem povećanja istraživačkih kapaciteta Sveučilišta. Te aktivnosti omogućit će postizanje izvrsnosti u razvoju, inovacijama i istraživanju u Hrvatskoj te smanjiti regionalne nejednakosti u razini znanstvene, istraživačke i obrazovne infrastrukture. Oprema će omogućiti povećanje broja sveučilišnih projekata temeljenih na znanju, a postignuti rezultati implementirat će se u suradnji s malim i srednjim poduzećima na tržištu čime će se povećati broj radnih mjesta u srednjevisokoj i visokotehnološkoj proizvodnji te povećati broj transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji. Poduzete aktivnosti osigurat će prisutnost na tržištu čime će projekt dobiti održivu komponentu.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk