''Riječko sveučilište podijelilo 2,3 milijuna kuna za stipendije'', Novi list, 13. 8. 2014.
 
AKADEMSKI STIMULANS ZAKLJUČEN PRVI KRUG RASPODJELE FINANCIJSKIH POTPORA RIJEČKIM STUDENTIMA


STIPENDISTA VIŠE NO IKAD 
Riječko sveučilište podijelilo 2,3 milijuna kn za stipendije


Taj je iznos raspodijeljen za različite vrste stipendija i potpora, od stipendiranja izvrsnih studenata preko studenata koji pripadaju nekoj od ranjivih skupina pa do stipendiranja studenata u strukama koje traži tržište rada. Na popisu potpora našli su se i studenti koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.... 


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Studentima Sveučilišta u Rijeci nude se razne mogućnosti stipendiranja i potpora u školovanju * Foto: V. KARUZARIJEKA » Sveučilište u Rijeci u ovoj je akademskoj godini kroz nekoliko različitih natječaja osiguralo najveću sumu za stipendije i potpore ikad, a radi se o više od 2,3 milijuna kuna. Taj je iznos raspodijeljen za različite vrste stipendija i potpora, od stipendiranja izvrsnih studenata te studenata koji pripadaju nekoj od ranjivih skupina – studenti s invaliditetom, studenti u lošijoj socijalno-ekonomskoj situaciji, studenti roditelji ili studenti koji su prva generacija u obitelji koja studira – pa do stipendiranja studenata u strukama u kojima nedostaje stručnjaka na tržištu rada. Na popisu potpora našli su se i stipendiranje studenata diplomskih studija, stipendiranje studenata koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU te potpore studentima koji pohađaju dodatna usvršavanja kroz ljetne škole. 
    
Fond Solidarnost

Najavljujući kako je u planu i raspisivanje natječaja za projekte doktoranada, prorektorica za studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da će se time zaključiti ova akademska godina, a sljedeći krug stipendija bit će raspisan tijekom studenog, što je ranije nego ove godine. 
    Najviše interesa ove su godine izazvale stipendije za izvrsnost za koje se prijavio gotovo dvostruki broj studenata od broja stipendija koji se dodjeljivao. Ukupno je dodijeljeno sto stipendija po 10 tisuća kuna, a najveći broj izvrsnih studenata dolazi s Filozofskog fakulteta, njih 14. Poveći broj stipendista, njih 12, je s Medicinskog, dok s Tehničkog fakulteta dolazi 11, a s Odjela za biotehnologiju 10 studenata. 
    – Između šezdesetak studenata izabrano je 29 kojima su dodijeljene sti
Dugoročni cilj razviti sustav stipendiranja kao u Švedskoj 
    
    Cilj novog sustava stipendiranja, kaže prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, poboljšati je pristup studijima, kao i studenstki standard te olakšati studiranje u vremenima krize u kojima je studiranje značajna stavka mnogih obitelji. 
    – Međutim, dugoročni je cilj razviti sustav stipendiranja studija na način kao što je to slučaj u nekim zemljama, primjerice Švedskoj, u kojima je svakom zajamčen ulazak i napredovanje u sustavu visokog obrazovanja koje ne ovisi o socijalnom i ekonomskom status obitelji. Činjenica je da je ove godine učinjeno mnogo i na nacionalnoj razini na način da je stipendiranje naboljih studenta preneseno na sveučilišta koja su sama definirala kriterije i provela postupak odabira studenta, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je značajnija sredstva za stipendiranje studenta koji su u lošijoj socijalnoj ili ekonomskoj situaciji. Sveučilište u Rijeci osiguralo je pak dodatna sredstva u visini od 1,3 milijuna kuna i uveli smo dodatne stipendije i potpore, navodi prorektorica.
 pendije za troškove života također u visini od 10 tisuća kuna za studiranje na diplomskim studijima. Nešto manji interes je bio među studentima ranjivih skupina gdje je, od mogućih 30, dodijeljeno 19 stipendija za troškove života u visini od 10 tisuća kuna, a bilo je prijavljeno 28 studenata. Međutim, treba napomenuti da je za 43 studenata slabijeg socijalno-ekonomskog statusa dodjeljena potpora za pokrivanje pariticipacije u troškovima studiranja u okviru programa Solidarnost Aleksandra Abramova. Nešto je manje interesa bilo za potpore za participacije studentima tehničkog područja, informacijskih tehnlogija, prirodnih znanosti, biomedicinskih znanosti pa je bilo prijavljeno 11 studenata, a dodijeljene su samo tri stipendije, kaže prorektorica. 
    Najmanje je pak interesa bilo za stipendiranje troškova života studenata iz zemalja koje nisu članice EU. Pojašnjavajući kako studenti iz EU mogu aplicirati na sve stipendije i potpore kao i studenti iz Hrvatske, prof. dr. Prijić Samaržija ističe da se za te stipendije prijavilo svega troje studenata, a samo je jedna studentica dobila stipendiju u visini od 10 tisuća kuna. 
    
Ljetne škole

– Treba spomenuti da je i osam ljetnih škola dobilo 150 tisuća kuna za pokriće kotizacija studenata ili za povećanje pristupa studenata usavršavanju kroz ovaj oblik učenja što uključuje više od 150 studenata. Svi ovi natječaji bit će ponovljeni i naredne akademske godine. Držimo da uzrok malog broja pijavljenih na neke natječaje, kao primjerice za strane studente što je oblik natječaj kojeg ima većina sveučilišta u svijetu koji žele promicati intenacionalnost, nije izostanak potrebe već nedovoljna informiranost. Namjera nam je da ovi natječaji postanu stalni kako bi se potencijalni korisnici navikli na stabilno okruženje stipendiranja i potpora u kojemu mogu planirati i donositi dugoročne odluke u vezi vlastitog studiranja. Stava smo da je stipendiranje studenata pitanje kojem konačno treba pristupiti sustavno na nacionalnoj i sveučilišnoj razini. Za sada to još nije tako, ali se ipak kroz mehanizme stipendiranja pokušavaju poduprijeti ciljane skupine najboljih studenta, zatim onih koji ne bi mogli studirati bez dodatne poptpore, onih koji nedostaju tržištu rada ili onih koje bismo željeli motivirati da studiraju u Rijeci, zaključuje prorektorica.
 

 

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk