Održana 12. sjednica Savjeta
Srijeda, 01.10.2014.

srijeda, 1. listopada 2014.
''Rijetka su područja u kojima se možemo pohvaliti da tako dobro funkcioniramo kao što je to primjer Sveučilišta u Rijeci.'', zaključio je predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci Ivo Usmiani, direktor JGL-a na jučerašnjoj 12. sjednici Savjeta. Uz to je naglasio kako se iz godine u godinu bilježe značajni pomaci, ali napomenuo i kako prostora za poboljšanje ima i to prije svega u području gospodarstva koje još uvijek nedovoljno prati akademsku zajednicu.
Zanimljivo je istaknuti kako je na jučerašnjoj sjednici, kao i prošle godine, izdvojeno pitanje sveučilišne bolnice te da je župan Zlatko Komadina ponovno naglasio da je bolnica javnozdravstvena institucija i da njezina prvenstvena misija nije znanost, dok su predsjednik Savjeta g. Usmiani i rektor prof. dr. sc. Pero Lučin stava da sveučilišna bolnica treba biti u sastavu sveučilišta te da je to i u duhu europskih stremljenja.
''Sustavom zdravstva se ne upravlja dobro. Državna administracija ne može to činiti na zadovoljavajući način i upravo primjer sveučilišta to najbolje pokazuje. To što su sveučilišta autonomna daje rezultate. Bolnica ima kompleksnu misiju: liječničku, nastavničku i nastavničku i sve bolnice ne mogu biti u istom režimu.'', pojasnio je rektor Lučin.
Savjet Sveučilišta u Rijeci, uz predsjednika, čine: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel; primorsko – goranski župan Zlatko Komadina; mons. prof. dr. sc. Ivan Devčić, Riječka nadbiskupija; Emil Tedeschi, Atlantic grupa d. o. o.; Luka Burilović, Hrvatska gospodarska komora; prof. dr. sc. Maja Biljan August, Ekonomski fakultet; prof. dr. sc. Silvana Vranić, Filozofski fakultet; prof. dr. sc. Miljenko Uravić, Medicinski fakultet; prof. dr. sc. Neven Grbac, Odjel za matematiku; prof. dr. sc. Vinko Tomas, Pomorski fakultet i Ivan Kuderna, student, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Na jučerašnjoj sjednici u ime HGK prisustvovala je Jasna Belošević, dok se mons. Devčić i g. Tedeschi, zbog ranije preuzetih obveza, nisu odazvali.
Na jučerašnjoj sjednici, uz izvještaj o radu Savjeta Sveučilišta u Rijeci u protekloj godini, prof. dr. sc. Lučin izvijestio je članove Savjeta o financijskim pokazateljima za 2013. godinu. Bilo je riječi i o razvoju Kampusa Sveučilišta u Rijeci, a o detaljima vezanim uz brojne projekte govorila je prorektorica za investicije i razvoj prof. dr. sc. Nevenka Ožanić.
Osvrćući se na provedbu strategije Sveučilišta u Rijeci za period od 2007. do 2013. godine, rektor Lučin je dao pregled trendova u izvršavanju zadataka u odnosu na prethodnu godinu iz kojega se dade zaključiti kako su pomaci evidentni, kako prema statističkim pokazateljima i postignućima, tako i u percepciji akademske i šire javnosti. Broje djelatnika povećan je za skoro 30 %, što je pridonijelo značajnom porastu istraživačkih kapaciteta. Izgradnja prve faze Kampusa omogućila je razvijanje niza projekata koji su kandidirani za strukturne fondove EU, povratak značajnog broja znanstvenika u Rijeku i identificiranje nekoliko ključnih pravaca pametne specijalizacije, što je rezultiralo potporom EU kroz projekt istraživačke infrastrukture u vrijednosti od 24 milijuna eura.
I upravo su sredstva dobivena iz EU fondova te spremnost Sveučilišta da se natječe i dobije ta sredstva bili su predmet zadovoljstva članova Savjeta, uz primjedbu predsjednika kako prostora za uključivanje i suradnju s gospodarstvom ima i da na tom području treba još intenzivnije raditi.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk