Najavljena konferencija
Petak, 03.10.2014.

petak, 3. listopada 2014.
Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena međunarodna konferencija (New) Challenges for Europe in a Changing World / Knowlwdge – a Key Tool for a Better Europe. Organizatori su: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Sveučilište u Rijeci i Centar za napredne studije jugoistočne Europe. Konferenciju su najavili: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prorektorica za studije i studente i direktorica CAS-a prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova mr. sc. Hrvoje Marušić.Konferencija će biti održana 20. i 21. listopada 2014. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a ugostit će ugledne stručnjake koji će razmijeniti ideje o novim temama i izazovima za Europu, o budućnosti europskih integracija te općenito o gospodarskom, financijskom, društvenom i političkom kontekstu u kojem djeluju europske institucije. U konačnici je cilj kroz zajedničku raspravu definirati okvir i razraditi formate za nove programe cjeloživotnog i specijalističkog obrazovanja unutar europskih interdisciplinarnih studija na Sveučilištu u Rijeci.
Konferencija predstavlja nadogradnju dosadašnje suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Sveučilišta u Rijeci, a osnovni cilj je rasprava o izazovima s kojima se susreće Europska unija i države članice, kao i druge države koje su zainteresirane za europski sustav vrijednosti i suradnje. Također važan cilj konferencije jest razmotriti i definirati praktične modalitete za povećanje razine znanja o europskim procesima, unutar same Europske unije, ali i u širem okruženju.
Konferencija će okupiti ugledne stručnjake s renomiranih domaćih i inozemnih institucija, koji će razmijeniti ideje o aktualnim temama i izazovima za Europu, kao i mogućim scenarijima daljnjeg razvoja europskog projekta u svim njegovim dimenzijama: političkoj, gospodarskoj, institucionalnoj i drugima.
Rasprava će se dotaknuti i tema vezanih uz europski prostor visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja, poput mobilnosti i financiranja. U konačnici, cilj je razrada novog modela obrazovnih programa na Sveučilištu u Rijeci, točnije uspostava programa međunarodnih europskih interdisciplinarnih studija, kao znanstvenog doprinosa uspješnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, ali i eurointegracijskim procesima uopće.
U radu konferencije sudjelovat će prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova prof. dr. sc. Vesna Pusić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH prof. dr. sc. Vedran Mornar, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, primorsko – goranski župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, predsjednik Instituta europskih studija u Firenci prof. dr. sc. Joseph H. H. Weiler, kao brojni predstavnici akademske zajednice, diplomatskog zbora, gospodarstva i civilnog društva.
Konferencija se održava uz podršku predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, Europske komisije, Europskog parlamenta, kao i niza zemalja koje će biti zastupljene na razini veleposlanika. Posebno zahvaljujemo županu Zlatku Komadini i gradonačelniku mr. sc. Vojku Obersnelu na suradnji i podršci pri realizaciji ove konferencije.
Sve detaljne informacije o konferenciji i programu možete pronaći na mrežnim stranicama Centra za napredne studije www.cas.uniri.hr.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk