Predstavljena Strategija UNIRI
Utorak, 07.10.2014.

utorak, 7. listopada 2014.
Povodom izlaska iz tiska brošure Strategija 2014 – 2020 danas je na Rektoratu predstavljena nova Strategija razvoja Sveučilišta u Rijeci za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Strategiju su predstavili: rektor prof. dr. sc. Pero Lučin, prorektorica za investicije i razvoj prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, prorektor za informatizaciju prof. dr. sc. Zlatan Car i pomoćnik rektora za strategiju izv. prof. dr. sc. Zoran Sušanj.

Rektor Lučin imao je uvodnu riječ: ''Danas predstavljano novu strategiju jer želimo javnosti pokazati kamo želimo ići. Novu smo strategiju, kao i prošlu, sukladno europskim perspektivama, planirali na razdoblje od 7 godina. Usprkos nešto kasnijem ulasku u Europsku uniju od planiranog, uspjeli smo ostvariti veći dio očekivanja. Planirajući novu Strategiju suzili smo fokus. Nova je strategija integralna i primjenjivat će ju sve sastavnice Sveučilišta. Ne radi se samo više o strateškom planiranju, nego i o strateškom rukovođenju. Donošenje ove Strategije predstavlja velik iskorak za Sveučilište, koje je iznimno kompleksna institucija, jer osim nastavnih i istraživačkih, obuhvaća radne i organizacijske aspekte, kao i javno djelovanje.''

Kao neke od glavnih ciljeva  koji su zacrtani u novoj Strategiji, rektor je istaknuo:  naglasiti javnu odgovornost i transparentnost, očuvati integritet institucija i pojedinca, da svaka utrošena kuna bude u skladu s ciljevima Strategije, da svi projekti koji se provode budu samoodrživi, da konstantno podižemo rangiranost našeg Sveučilišta i da se uspoređujemo s boljima, izraditi portfelje djelatnika i institucija…

''Očekujemo da će 2020. godine Sveučilište u Rijeci biti u gornjoj polovici europskih sveučilišta te da će postati mjesto na koje ljudi žele doći studirati, raditi, predavati i baviti se znanstvenoistraživačkim radom. Želimo postati transparentna institucija visoke istraživačke razine, koja će privlačiti najbolje ljude. Od ukupne količine sredstava iz kojih se Sveučilište financira, oko 30 % sredstava nisu sredstva iz državnog proračuna. Cilj nam je do 2020. godine taj omjer podići na 50 %. Također želimo razvijati internacionalne studijske programe i privući znatno veći broj međunarodnih studenata. Jedan od ciljeva je i osnovati Centar za cjeloživotno obrazovanje, kroz koji bi se razvijali razni programi cjeloživotnog učenja. Pred nama je još jedan ''veliki zalogaj'' za koji se moramo izboriti, a to je potpuna implementacija koncepta sveučilišne bolnice. Za to ćemo se čvrsto zalagati, je smatramo da je zdravstvena industrija grana koja se itekako može razvijati u Rijeci.'', zaključio je rektor.
Prorektorica Ožanić iznijela je informaciju da je Prva faza izgradnje Kampusa, kako ju je nazvao sveučilišni Senat, završena te da je započela Druga faza. ''Pristigle su ponude potencijalnih izvođača za izgradnju 3 objekta studentskog smještaja. U tijeku je odabir izvođača, a početak radova očekuje se početkom 2015. godine.'', obrazložila je prorektorica.

Prorektor Car naglasio je kako je informacijski menadžment, odnosno informatička potpora u cijeloj koncepciji Strategije neizostavan dio. ''Aktivnosti u sklopu informatizacije Sveučilišta moraju pružiti adekvatne alate za praćenje indikatora provedbe Strategije. Prorektor Car također je podsjetio je na nekoliko važnih nedavnih projekata: IRIKS – projekt Integracije računalne infrastrukture knjižničnog sustava, koji je završen u srpnju ove godine, na projekt tzv. ''antiplagijat softvera'' koji je predstavljen prošloga mjeseca, a čija je implementacija u tijeku te na važan projekt ''superračunala'' odnosno Data Centra na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

''Način na koji je nastala ova Strategija i sam predstavlja značajni iskorak. Provedene su brojne radionice i sastanci na kojima su čelnici sastavnica Sveučilišta vrlo intenzivno sudjelovali u izradi Strategije. Nakon toga donesen je radni nacrt Strategije kojega je rektor prezentirao po sastavnicama, nakon čega je uslijedila dorada te danas ispred sebe imamo ovaj dokument - Strategiju 2014 – 2020.'' zaključio je prof. Sušanj.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk