Nesagledive posljedice za RH
Petak, 14.11.2014.

četvrtak, 13. studenoga 2014.
Ukoliko se iz proračuna MZOS-a izdvoje troškovi koji nisu ulaganje u obrazovanje, ispada da Hrvatska u znanost ulaže 0,69 % BDP-a, a u visoko obrazovanje samo 0,4 %. Posljedice toga bit će katastrofalne i doći će u pitanje reforme u obrazovanju i znanosti koje su nam neophodne, upozorili su rektori na jučer održanoj prvoj sjednici Rektorskog zbora pod predsjedavanjem rektora Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pere Lučina.
Članovi Rektorskog zbora podcrtali su kako su predstavnici Svjetske banke izrazili čuđenje zbog toga što Hrvatska štedi na znanosti i obrazovanju usprkos suprotnoj preporuci Europske komisije. Rektori su ustvrdili da će posljedice štednje i financijskih rezanja u području obrazovanja i znanosti donijeti nesagledive posljedice za Hrvatsku i potpuno onemogućiti razvoj ne samo u proračunskoj godini, već i u narednom desetljeću. Upozorili su kako i u Strategiji razvoja obrazovanja i znanosti, koju je usvojio Sabor RH prije petnaestak dana, stoji da će se u područje obrazovanja i znanosti ulagati dodatnih milijardu kuna na godišnjoj razini, a sada se događa suprotno. 
Zaključak Rektorskog zbora je da visoka učilišta vlastitim sredstvima isključivo doprinose opstojnosti i razvoju svojih kadrova i ustanova, te visokoškolskog obrazovanja i znanosti. Lišavati visoka učilišta vlastitih sredstava ishitren je i štetan naum. Takvi bi postupci narušili i ustavno načelo autonomije sveučilišta, jer sama činjenica da država sudjeluje u sufinanciranju javnih sveučilišta pa čak ni činjenica što im je i osnivač, ne daje joj pravo raspolaganja ukupnim sredstvima sveučilišta, jednoglasno upozoravaju rektori hrvatskih sveučilišta na jučer održanoj sjednici Rektorskog zbora, na kojoj su, uz predsjedavajućeg rektora prof. dr. sc. Peru Lučina, prisustvovali: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah, rektorica Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te bez prava glasa prof. dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, predsjednica zajednice Vijeća veleučilišta i visokih škola, prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO, te pomoćnici ministra prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić i prof. dr. sc. Ivan Pejić. 
 
Elvira Marinković Škomrlj
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk