''3.915 PODSTANARA U Rijeci iz godine u godinu sve je više prijavljenih'', Novi list, 7. 10. 2014.
 
SIVA ZONA TOČAN BROJ NEREGISTRIRANIH NAJMOPRIMACA NA RIJEČKOM PODRUČJU TEŠKO UTVRDIV

3.915 PODSTANARA 
U Rijeci iz godine u godinu sve je više prijavljenih

Ove je godine u Rijeci, prema podacima Porezne uprave, izdano 3.915 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od iznajmljene imovine, a lani 3.521; na području PGŽ-a prošle je godine izdano 7.766 rješenja, a ove godine 8.753 rješenja 

Ljiljana HLAČA

 
Izamljivači došli do zaključka da će bolje iznajmiti stan koji je bolje uređen od onoga koji to nije * Foto: M. ANIČIĆRIJEKA » Točan broj neprijavljenih podstanara na riječkom području (pa tako i u državi) teško da je utvrdiv, ali sustavnije češljanje tog sektora posljednje dvije godine ipak daje neke rezultate. Naime, polazeći od informacija dobivenih od Porezne uprave, a temeljem broja izdanih rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od iznajmljene imovine -– stambeni prostor – povećava se broj prijavljenih podstanara. No, to je još uvijek daleko od stvarne brojke, budući da se procjenjuje da je u Hrvatskoj čak 120.000 iznajmljivača na crno.     
    Prošle godine izdano je za područje Republike Hrvatske 60.154 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od iznajmljene imovine – stambeni prostor, a ove godine (podatak do 25. rujna) 68.858. Riječ je o povećanju od nekih 13,5 posto. Za područje Primorsko-goranske županije prošle je godine izdano 7.766 rješenja, a ove godine 8.753 rješenja. U Rijeci je lani izdano 3.521, a ove godine 3.915 rješenja. Iako još uvijek ima onih koje vole loviti u mutnom, neki su ipak odlučili ispoštovati zakone, prijaviti podstanare odnosno platiti porez koji iznosi 12 posto plus prirez. To u konačnici iznosi par stotina kuna (ovisno o iznosu ugovorene najamnine i prirezu koji varira), dok su kazne puno veće te dosežu iznos i do 30.000 kuna. 
    – Za razdoblje od prosinca 2013. godine do 19. rujna 2014. godine, temeljem prikupljenih podataka od Porezne uprave i drugih izvora, a na osnovu odredbi Zakona o carinskoj službi, Zakona o porezu na dohodak, Općeg poreznog zakona i drugih relevantnih propisa proveden je nadzor na ukupno 952 nekretnine na p
Grad ove godine pomaže 729 korisnika
    
    Grad Rijeka već godinama podmiruje dio troškova najamnine za stan u vlasništvu fizičke osobe (podstanarina), a riječ je o socijalnom programu koji se sastoji od 18 različitih oblika pomoći. Prema informacijama Odjela gradske uprave za socijalnu skrb, iznos pomoći za najamninu ovisi o broju članova kućanstva, a nadoknađuje se mjesečnom isplatom putem pošte ili banke na tekući račun. Za samačko kućanstvo pomoć iznosi 500 kuna, a za višečlano kućanstvo 750. 
    Pomoć je namijenjena isključivo građanima Rijeke koji ispunjavaju dva uvjeta; da je riječ o korisnicima prava koji imaju zajamčenu minimalnu naknadu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili da je riječ o korisnicima koji imaju niska primanja. Podstanar nema pravo na pomoć za podmirenje troškova najamnine ako ugovorom o najmu stana ne dokaže postojanje najma i iznosa najamnine (ugovor o najmu mora biti ovjeren kod javnog bilježnika te dostavljen nadležnoj poreznoj upravi), a dodatni je uvjet da ugovor o najmu stana nije sklopljen među srodnicima u pravoj liniji (sin/kći, unuk/unuka, roditelj, djed/baka). U 2012. godini bilo je 913 korisnika takve pomoći, 2013. godini 805 korisnika, a 2014. godine (do lipnja) evidentirano je 729 korisnika, navode u Odjelu.
 odručju cijele države, dalje navodi Porezna uprava. U 40 slučajeva utvrđena je nepravilnost, u 781 slučaju nisu utvrđene nepravilnosti, a u 131 slučaju postupci su još uvijek u tijeku (prikupljanje podataka), dalje navodi Uprava. Na području Rijeke u navedenom periodu obavljen je 151 nadzor od čega su u 14 nadzora utvrđene nepravilnosti, a u tri slučaja postupci su još u tijeku, a ostali su u redu.     
    U Rijeci najviše stanova za najam traže studenti, ukazuju neke riječke agencije specijalizirane za promet nekretninama. Potražnja je najviše izražena s početkom studentske godine, a traže se mali stanovi, jednosobni, dvosobni, a takvih je najmanje u ponudi. Potražnja je puno veća od ponude, osobito s ulaskom Hrvatske u EU i dolaskom stranih studenata na studiranje na riječko Sveučilište, saznajemo od Branka Papeša iz agencije Dogma. To je dobra vijest za iznajmljivački sektor. Procjenjuje se da će samo ove godine, prema našem sugovorniku, na riječkom Sveučilištu studirati oko 200 stranih studenata. Svi stanovi koji se oglašavaju putem agencija evidentiraju se u Poreznoj upravi. 
    – Nismo zabilježili porast potražnje za najam stanova kod drugih skupina ljudi, ni zbog krize. Kod nas je još uvijek uvriježeno da ako si podstanar da si siromašan, da imaš neki problem, da nemaš novaca da si kupiš stan. Dok je na Zapadu sasvim normalno biti podstanar, mijenjati sredinu, posao, grad. Nadalje, u posljednje vrijeme mijenja se i kvaliteta ponuđenih nekretnina u Rijeci, jer su i iznamljivači došli do zaključka da će bolje iznajmiti stan koji je bolje uređen od onoga koji to nije, naglasio je dalje Branko Papeš.
  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk