''Gotovo stotinu stranih studenata na studijskom boravku u Rijeci'', Novi list, 9. 10. 2014.
 
ERASMUS INFO DAN NA SVEUČILIŠTE U RIJECI STIGLA ČETVRTA GENERACIJA STUDENATA IZ RAZLIČITIH ZEMALJA EUROPE

 
Gotovo stotinu stranih studenata na studijskom boravku u Rijeci

Na Ekonomskom fakultetu boravi 26 stranaca, na Filozofskom i FMTU-u po 21, a prvi put strane će studente ugostiti i Učiteljski te Građevinski fakultet

 
 
Strani studenti na info danu organiziranom na Sveučilištu  * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » Sveučilište u Rijeci organiziralo je Informativni dan za Erasmus studente, a riječ je o četvrtoj generaciji dolaznih inozemnih studenata koji će zimski semestar provesti u Rijeci. Ukupno 92 studenata iz Latvije, Španjolske, Velike Britanije, Malte, Litve, Poljske, Njemačke, Grčke, Slovenije, Slovačke, Rumunjske, Turske, Mađarske, Makedonije, Italije, Češke, Austrije i Kazahstana odlučilo je ovu akademsku godinu započeti na jednom od fakulteta riječkog Sveučilišta, a najviše ih se opredijelilo za studij ekonomije. Naime, na Ekonomskom fakultetu zimski će semestar provesti 26 stranih studenata, a po broju inozemnih polaznika slijede Filozofski te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji su ugostili po 21 studenta. 
    Prvi put ove godine Erasmus studenti borave i na Učiteljskom te Građevinskom fakultetu, a među gostujućim studentima nalaze se i dva stipendista Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te četiri CEEPUS studenta. 
    U okviru Info dana strani su se studenti upoznali s aktivnostima Erasmus Student Network Rijeka, kao i mogučnoću upisa tečaja hrvatskog jezika Riječke kroatističke škole te su dio dana proveli i u turističkom razgledavanju Rijeke i Opatije. Iako je velik broj njih već boravio u Hrvatskoj, Shokhsanam Rassulmetova otkrila je da, ne samo da nikada nije bila u Hrvatskoj, već se prvi put nalazi u ovom dijelu Europe, a na odluku da jedan semestar svog studija u Kazahstanu zamijeni za boravak u Rijeci potaknula ju je želja za upoznavanjem nove kulture. 
    – Oduševljena sam! Nisam znala da je Hrvatska tako lijepa. Studiram internacionalni turizam i provest ću jedan semestar na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment. Ovdje sam tek tjedan dana i nisam imala baš previše vremena za sve razgledati, ali šokirana sam koliko je lijepo. Sretna sam što mi se pružila ovakva prilika. Ljudi su jako dragi, ispričala je Shokhsanam. 
    Za razliku od nje Giovanni Antonio Moio zna jako puno o Hrvatskoj, što i ne čudi jer dolazi iz susjedne Italije, međutim i on se prvi put našao u Rijeci, a semestar će provesti na Odjelu za politehniku Filozofskog fakulteta. 
    – Do sada sam bio u Splitu i Dubrovniku, a u sklopu jednog projekta obišao sam i Bosnu i Hercegovinu te Republiku Srpsku. Studiram u Torinu ekonomiju kulture, a ovdje ću slušati politehniku. Ovo mi nije prva studentska razmjena u kojoj sudjelujem, jer već sam boravio jedan semestar u Španjolskoj, otkrio je Giovanni. 
    Dodajući kako se ovaj semestar odlučio za studij u Hrvatskoj iz razloga što mu je to komotnije zbog blizine, a i radi se o sličnim kulturama, Giovanni kaže kako mu se za sada unatoč kratkom boravku Rijeka čini zanimljiva.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk