''U lovransku vilu Toplice useljavaju studenti?'', Novi list, 24. 10. 2014.

 
NEKRETNINE U FOKUSU SVEUČILIŠTA ISKAZALI INTERES ZA JOŠ JEDAN OBJEKT HŽ INFRASTRUKTURE

U lovransku vilu Toplice useljavaju studenti?

Nakon što je HŽ-ov neboder u Prvomajskoj darovan Sveučilištu, sada je Studentski centar iskazao interes za oronulu vilu koju DUUDI prodaje ili daje u najam. SC traži da mu se vila ustupi bez naknade i ostane u državnom vlasništvu, a oni bi je zauzvrat obnovili i dobili 55 ležajeva i restoran za studente Fakulteta u Iki 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ


 
Zadnjih desetak godina vila Toplice prepuštena je propadanju * Foto: M. ANIČIĆRIJEKA » Nakon što je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) uz suglasnost Vlade donio odluku o darovanju nebodera HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici Sveučilištu u Rijeci, koje će bivše željezničko prenoćište pretvoriti u objekt studentskog smještaja, ta je visokoškolska ustanova bacila oko na još jedan objekt HŽ Infrastrukture, a riječ je o lovranskoj vili Toplice. Za razliku od ex prenoćišta za koje je interes iskazalo samo Sveučilište koje je pregovore o darovanju vodilo putem svoje tvrtke Strip d.o.o., u slučaju lovranske vile interes je iskazao Studentski centar Sveučilišta u Rijeci koji je DUUDI-ju dostavio svu potrebnu dokumentaciju za vilu čija je prodaja oglašena početkom ove godine po početnoj cijeni do 17,5 milijuna kuna. Raspisanim natječajem ponuđena je i mogućnost zakupa vile na vrijeme od pet godina, a početna cijena zakupnine za objekt s okolnim zemljištem iznosi 10 tisuća eura mjesečno. Međutim, ističe ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, višemilijunski iznos za kupovinu vile ili njen najam Studentski centar nema. 
    
Nude obnovu

– Tražimo da nam se vila Toplice ustupi na korištenje za nula kuna, odnosno bez naknade, jer ostaje u državnom vlasništvu, a mi ćemo je za uzvrat obnoviti vlastitim sredstvima. Mi smo državna ustanova, a vila je u državnom vlasništvu. Obnovom vile dobili bismo studentske smještajne kapacitete za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu čiji studenti nemaju nikakve smještajne mogućnosti, osim nekoliko ležajeva u učeničkom domu u Lovranu, ističe Jurjević. 
    Takvu ideju, kaže Jurjević, podržava i načelnik Općine Lovran, a prema njegovim procjenama, obnova vile Toplice bila bi teška najmanje dva milijuna kuna. Studentski centar bi tim sredstvima objekt doveo u prvobitno stanje, odnosno obavila bi se unutarnja rekonstrukcija vile, čime bi studenti iz Ike dobili 55 ležajeva i restoran. U ljetnim mjesecima, dodaje Jurjević, ti b
Prvotno Sanatorij dr. Karla Bettinija 
    
    Vila Toplice izgrađena je 1909. godine i izvorno se zvala Sanatorij doktora Karla Bettinija, koji je bio i naručitelj njene izgradnje. Riječ je o vili na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Lovranu, smještenoj u parku, uz šetalište, u blizini gradske plaže, u čijem se okruženju nalazi ortopedska bolnica. Za vrijeme Jugoslavije vila je postala dio kompleksa odmarališta Jugoslavenskih željeznica, koji su još činile vila Lovor i hotel Meridional. Kasnije je vila Toplice prešla u vlasništvo Hrvatskih željeznica, a u drugoj polovici devedesetih bilo je pokušaja vraćanja objekta u turističko-ugostiteljsku funkciju. Objekt je posljednji put obnovljen 1989., a zadnjih desetak godina ta je lovranska vila prepuštena propadanju.
 i se kapaciteti koristili za potrebe hostela. Riječ je o objektu koji se sastoji od pet etaža – podruma s kotlovnicom, prizemlja s društveno-ugostiteljskim sadržajem, te tri kata sa sobama, kupaonicama i hodnicima. Neto korisna površina objekta iznosi 1.023 četvornih metara, a Studentski centar bi u prizemlju vile zadržao restoran koji bi, prema Jurjevićevim planovima, dnevno izdavao nekoliko stotina toplih obroka čime bi se riješio još jedan problem Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a riječ je o zadovoljavajućoj studentskoj prehrani. 
    
Sredstva osigurana

– Mi smo ovog ljeta preuredili kantinski prostor fakulteta koji smo u potpunosti opremili i u opremu, namještaj i radove preuređenja uloženo je 600 tisuća kuna. Međutim, riječ je o skučenom prostoru koji nam ne omogućava da udovoljimo svim studentskim zahtjevima. Za sada uspijevamo izdati dvjestotinjak toplih obroka dnevno te dvjestotinjak subvencioniranih sendviča. Posebno nam je teško kada pada kiša, jer onda zbog nemogućnosti upotrebe terase imamo još manje prostora na raspolaganju. S otvaranjem restorana u vili Toplice taj bi se problem riješio, a uspoređujući s postojećim objektima koje vodimo, procjenjujemo da bismo dnevno mogli izdavati 300 do 400 obroka – kaže ravnatelj. 
    Odluči li DUUDI da po istom ključu, po kojem je neboder u Prvomajskoj ulici prepustio Sveučilištu, Studentskom centru prepusti i lovransku vilu za potrebe unapređenja studentskog standarda, Studentski centar će, najavljuje Jurjević, preurediti sobe, postaviti nove elektroinstalacije te obnoviti restoran i opremiti ga adekvatnom ugostiteljskom opremom, a sredstvima za to već raspolaže.
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk