''Rektori prijete Vladi ustavnom tužbom'', 15. 11. 2014.
 
ŽESTOK ODGOVOR SVEUČILIŠTA PROTIV POVLAČENJA NJIHOVIH PRIHODA

Rektori prijete Vladi ustavnom tužbom

Nezadovoljstvo odlukom da se svi rashodi, ali i sveučilišni prihodi, među kojima su i zarade od upisnina i projekata, provuku kroz proračun dijele svi hrvatski rektori koji tvrde da se radi o ishitrenom i štetnom naumu 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Rektori hrvatskih sveučilišta tražit će sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem kako bi se hladne glave raspravilo o prijedlogu proračuna za iduću godinu u kojem je ministar financija Boris Lalovac prvi put uključio sve prihode sveučilišta te će se na taj način vidjeti kako visokoškolske ustanove troše vlastite prihode, među kojima su i oni prihodi koje ne dobivaju iz proračuna. Naglašavajući kako nije pametno ishitreno donositi odluke koje nisu dobro pripremljene, predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. Pero Lučin takav potez Vlade ocjenjuje i kao zadiranje u autonomiju sveučilišta. 
    
EU projekti

– Što prije ćemo tražiti sastanak s premijerom po tom pitanju, jer radi se o tome da se Sveučilišta intenzivno razvijaju, pogotovo u pogledu europskih projekata i bilo kakvo usporavanje te aktivnosti je nedopustivo. Radi se o obvezama koje institucije i znanstvenici preuzimaju prema europskim projektima, a riječ je o ozbiljnim obvezama s ozbiljnim posljedicima i nikakva administracija ne smije kočiti realizaciju tih projekata, kaže predsjednik Rektorskog zbora. 
    Nezadovoljstvo odlukom Lalovca da se svi rashodi, ali i sveučilišni prihodi, među kojima su i zarade od upisnina i projekata, provuku kroz proračun dijele svi hrvatski rektori koji su se na ovotjednoj sjednici Rektorskog zbora usuglasili da se radi o ishitrenom i štetnom naumu. Po drugi put u ovoj godini rektori su zbili redove kako bi zaštitili, kako kažu, narušavanje ustavnog načela autonomije sveučilišta, jer ideju provlačenja sveučilišnih rashoda i prihoda kroz proračun u veljači je prvi iznio bivši ministar financija Slavko Linić. I onda i sada rektori se pozivaju na činjenicu da visoka učilišta vlastitim sredst
Čuđenje Svjetske banke 
    
    Članovi Rektorskog zbora podcrtali su kako su predstavnici Svjetske banke izrazili čuđenje zbog toga što Hrvatska štedi na znanosti i obrazovanju usprkos suprotnoj preporuci Europske komisije. Rektori su ustvrdili da će posljedice štednje i financijskih rezanja u području obrazovanja i znanosti donijeti nesagledive posljedice za Hrvatsku i potpuno onemogućiti razvoj ne samo u proračunskoj godini, već i u idućem desetljeću. Upozorili su kako i u Strategiji razvoja obrazovanja i znanosti, koju je usvojio Sabor prije petnaestak dana, stoji da će se u područje obrazovanja i znanosti ulagati dodatnih milijardu kuna na godišnjoj razini, a sada se događa suprotno.
 vima isključivo doprinose opstojnosti i razvoju svojih kadrova i ustanova, te visokoškolskog obrazovanja i znanosti. 
    – Lišavati visoka učilišta vlastitih sredstava ishitren je i štetan naum. Takvi bi postupci narušili i ustavno načelo autonomije sveučilišta, jer sama činjenica da država sudjeluje u sufinanciranju javnih sveučilišta pa čak ni činjenica što im je i osnivač, ne daje joj pravo raspolaganja ukupnim sredstvima sveučilišta. 
    
Strategija obrazovanja

Ukoliko se iz proračuna MZOS-a izdvoje troškovi koji nisu ulaganje u obrazovanje, ispada da Hrvatska u znanost ulaže 0,69 posto BDP-a, a u visoko obrazovanje samo 0,4 posto. Posljedice toga bit će katastrofalne i doći će u pitanje reforme u obrazovanju i znanosti koje su nam nužne, upozoravaju rektori.     
    Rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Damir Boras ističe da je provlačenje prihoda sveučilišta kroz proračun izvnaustavna kategorija, jer ukoliko su sveučilišta autonomna, onda moraju i financijski biti autonomna. 
    – To što sveučilišta osniva država i sufinancira ih ne daje joj za pravo da se svi prihodi provlače kroz proračun. Objašnjenje da se radi samo o statističkom provlačenju ne stoji, jer u proračunu za ovu godinu prihodi sveučilišta bili su izrijekom izuzeti, a sada tog izuzeća nema, kaže rektor. Dodajući kako na njegovom Sveučilištu postoji raspoloženje da se pokrene ustavna tužba ukoliko Vlada ustraje u svom naumu prof. dr. Boras ističe da vjeruje kako takvo raspoloženje postoji i na drugim sveučilištima. 
    – Radi se o načelnoj stvari, ako se to misli provoditi, onda treba mijenjati Ustav, kaže prof. dr. Boras.
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk