Centri znanstvene izvrsnosti
Četvrtak, 11.12.2014.

četvrtak, 11. prosinca 2014.

U sklopu Dana Medicinskoga fakulteta u Rijeci, a povodom proglašenja centara znanstvene izvrsnosti u Vijećnici Medicinskoga fakulteta održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene mrežne institucije centara izvrsnosti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta nedavno je proglasio, nakon evaluacijskog postupka koji je trajao godinu dana, sedam centara znanstvene izvrsnosti, među kojima su se kao mrežne institucije našle i tri riječke: Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva (CERVirVac), čiji je koordinator prof. dr. sc. Stipan Jonjić, predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nadalje, to su: Zavod za molekularnu medicinu i biotehnologiju, čiji je predstojnik prof. dr. sc. Siniša Volarević i Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini, čiji je pročelnik prof. dr. sc. Amir Muzur, obje također s Medicinskoga fakulteta. Ovom velikom uspjehu Medicinskog fakulteta svakako treba pridodati i činjenicu da je i Sveučilište u Rijeci, jedino u Hrvatskoj, i izravno ušlo među mrežne institucije, zahvaljujući Dokumentacijsko-istraživačkom centru za europsku bioetiku "Fritz Jahr", koji djeluje u sastavu riječkog Sveučilišta.
U Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, kao mrežne institucije ulazi Rijeka s dvije institucije: Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku Sveučilišta u Rijeci (dakle, Sveučilište u Rijeci) i Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini (dakle, Medicinski fakultet u Rijeci). Bavljenje Centra orijentirano je prema približavanju američkih i europskih korijena bioetike, izradi "bioetičkih standarda" za optimalni suživot čovjeka i okoliša (na primjeru triju lokalnih zajednica sjevernog Jadrana) te uopće istraživanje integrativne bioetike kao discipline koja, uvažavajući znanstvene i van-znanstvene perspektive, kreira orijentacijsko znanje koje pomaže u rješavanju pitanja moderne medicine, znanosti i ekologije.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk