''Pola stoljeća časopisa Medicina Fluminensis'', Novi list, 8. 12. 2014.
 
TRADICIJA DANI MEDICINSKOG FAKULTETA
 
 
RIJEKA » Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci tijekom cijelog tjedna organizirat će tradicionalne Dane Medicinskog fakulteta u sklopu čega će se održati niz aktivnosti, od predstavljanja knjiga, tribina, preko studentskih akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi na Korzu, pa do tradicionalne akcije darivanja krvi »Kapi života« te studentske zabave »Krvavica«. U sklopu Dana fakulteta obilježit će se i pola stoljeća redovitog izlaženja časopisa Medicina Fluminensis kojeg je prije pet desetljeća osnovao Zdravstveni centar Rijeka, a posljednjih šest godina časopis nastaje pod uredničkom palicom prof. dr. Saše Ostojića. Riječ je o časopisu koji je nagrađen i nagradom Grada Rijeke
Predstavljanje pet knjiga 
    
    U sklopu obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta bit će predstavljeno i pet knjiga i to već prvog dana manifestacije. Knjigu »Dijetoterapija i klinička prehrana« predstavit će Davor Štimac, Željko Krznarić, Darija Vranešić Bender i Maja Obrovac, knjigu »Osnove prevencije karijesa i parodontnih bolesti« predstavit će Danka Bakarčić i Nataša Ivančić Jokić, dok će knjigu »Gnatologija« predstaviti Vatka Lajnert i Renata Gržić. »Ortodonski priručnik« predstavit će Stjepan Špalj a knjigu »Oralno zdravlje – uvjet za opće zdravlje« Sonja Pezelj-Ribarić. Dio manifestacije bit će posvećen i tribinama, među kojima je i tribina riječke podružnice Akademije medicinskih znanosti.
 
 , a prema riječima prof. dr. Ostojića cilj je Medicine Fluminensis informiranje i poučavanje, osiguravanjem i unapređivanjem kvalitetnih, izvornih i zanimljivih stručnih i znanstvenih informacija koje pridonose usavršavanju struke. 
    – Poticaj je to kliničarima da s nama podijele specijalističko znanje i iskustvo, liječnicima primarne zdravstvene zaštite da ukažu na posebno važnu ulogu preventivne medicine, kao i istraživačkim ustanovama i bazičnim znanstvenicima da prikažu svoja istraživanja, s naglaskom na mogućoj primjenjivosti. Glasilo je i centar edukacije studenata diplomskih i poslijediplomskih studija, časopis koji dopunjuje i proširuje nastavno gradivo i u kojem se mladi znanstveni istraživači prvi put susreću s metodologijom pisanja i objavljivanja stručnih i znanstvenih članaka na materinjem jeziku, prema međunarodnim standardima, kaže Ostojić. 
    Unatrag šest godina broj otisnutih primjeraka po pojedinom broju glasila podignut je na 1.500, dok je broj stranica povećan sa 60 na prosječno 120 i više stranica velikog formata, a u isto je vrijeme časopis primljen na Portal znanstvenih časopisa Hrvatske (HRČAK). O kvaliteti časopisa svjedoče i brojčani podaci koji govore da je u proteklih šest godina zabilježeno više od 477 tisuća posjeta digitalnom izdanju glasila, s više od 311 tisuća preuzimanja članaka na korisnička računala.

I. ŠESTAN KUČIĆ 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk