''O zdravstvu iz ekonomske perspektive'', Novi list, 9. 12. 2014.
 
PROMOCIJA KNJIGE PLOD DVOGODIŠNJEG RADA STRUČNJAKA EKONOMSKOG INSTITUTA

O zdravstvu iz ekonomske perspektive

Potrošnja u zdravstvu će uvijek rasti zbog starenja stanovništva i novih tehnologija u medicini. No nije cilj rezati potrošnju u zdravstvu, već njome racionalno upravljati, kazala je urednica knjige Maja Vehovac

 
 
S predstavljanja knjige »O zdravstvu iz ekonomske perspektive« * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » »O zdravstvu iz ekonomske perspektive« knjiga koja je nastala kao produkt dvogodišnjeg rada tima ekonomista s Ekonomskog instituta, jučer je predstavljena u Rijeci. Knjiga bi trebala poslužiti zdravstvenoj, stručnoj te cjelokupnoj javnosti za bolje razumijevanje ekonomske argumentacije o financiranju zdravstva, zdravstvenom osiguranju, zdravstvenoj potrošnji, pitanjima efikasnosti u zdravstvu, utjecaju percepcija korisnika zdravstvenih usluga na njihovu kvalitetu, kao i važnosti ekonomskih evaluacija u donošenju zdravstvenih odluka. Osim toga, knjiga bi trebala poslužiti i približavanju zdravstvenih studija društvenim znanostima. 
    – Oko 8,5 posto BDP-a otpada na zdravstvo, a kako naš opada, udio zdravstva u BDP-u postaje sve veći. Bez obzira na BDP, potrošnja u zdravstvu će uvijek rasti zbog starenja stanovništva i novih tehnologija u medicini. No, nije cilj rezati potrošnju u zdravstvu, već njome racionalno upravljati, kazala je na jučerašnjem predstavljanju urednica knjige Maja Vehovac. Prema njezinim riječima, povijesno i tradicionalno, o zdravstvu u Hrvatskoj uglavnom raspravljaju stručnjaci medicinske struke te nerijetko svaka komunikacija sa stručnjacima iz drugih znanstvenih područja nailazi na probleme zajedničkog jezika i međusobnog razumijevanja. 
    – Osvrnemo li se na zdravstvo u Hrvatskoj, čini se da zdravstveni sustav već jako dugo živi i djeluje s najavama reformi i njihovog provođenja. Budući da nema jedinstvenog međunarodnog recepta za uspješnu reformu, ona se u svakoj zemlji provodi u okviru nacionalnih ekonomskih mogućnosti i postojećih institucionalnih ograničenja. Prilagođavanje domaćeg zdravstvenog sustava stranim dobrim praksama često ne rezultira jednako uspješnim rješenjima, rekla je Vehovac, podsjećajući da zdravstveni sustav u nas već dugo živi od reforme do reforme čiji se rezultati iz ekonomske perspektive čine dvojbeno uspješnima. Razlog tome, kako je dodala, jest i u činjenici što se reforme često provode bez analiza učinaka reformi, a dokumentacija, ako i postoji, često nije dostupna javnosti, što za javno financiranje tako važne usluge kao što je zdravstvo nije prihvatljiva praksa. (B. Č.)


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk