''Udružene kritike aktualnoj politici'', Novi list, 12. 12. 2014.
 
TRIBINA SVEUČILIŠTE I GOSPODARSTVO
 
Udružene kritike aktualnoj politici
 
 
Bez jasne strategije gospodarstva nema razvoja    * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » Pred nama je veliki društveni konflikt između onih koji vode političke procese i onih koji imaju znanja i ja vidim da će taj konflikt vrlo brzo izaći na vidjelo, izjavio je rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin na tribini »Sveučilište i gospodarstvo – što mogu učiniti jedno za drugo« održanoj u okviru Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci. Na okruglom stolu koji je okupio predstavnike Sveučilišta, uspješnih riječkih firmi i HGK-a u više su navrata upućene kritike aktualnoj politici koja nema jasne strategije gospodarstva i razvoja koje bi generirale i ostale strategije pa tako i one sveučilišne. 
    – Nažalost, naše je gospodarstvo potrošeno do kraja i nekoliko dosadašnjih vlada žrtvovalo je njegovu konkurentnost za kupovinu socijalnog mira. Nemamo vršnu strategiju na koju bi se nadovezivale i ostale strategije, istaknuo je predsjednik uprave JGL-a Ivo Usmiani opisujući model uspjeha riječke farmaceutske tvrtke na globalnom tržištu isključivo kroz izlazak s hrvatskog tržišta koje je malo i stagnira godinama. 
    Boris Popović, direktor Alarm Automatike, smatra pak da je sinergija sveučilišta i gospodarstva u nas jako mala i upravo u lošoj integraciji pojednih sektora leži i spori rast gospodarstva kao i cijelog društva. Slično razmišlja i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina koji je upozorio na potpunu blokadu informacija koja postoji između pojedinih fakultetskih odjela, fakulteta i sveučilišta. 
    Bivši dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić u Sveučilištu vidi veliki potencijal podsjećajući da je ono i generator zarade pa tako trećina studenata koja ovdje studira dolazi iz drugih sredina te Rijeci godišnje ostavlja 60 milijuna eura. 
    – Nisam siguran da politike to prepoznaju jer se vrlo malo tog novca vraća Sveučilištu. S druge strane, u Pragu u ovom trenutku studira 240 tisuća stranih studenata i prihodi koje oni donose tome gradu deset su puta veći nego što Prag uprihoduje od turizma, rekao je Šustić. (B. Č.)
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk