''Proces preobrazbe hrvatskog visokoobrazovnog sustava'', Novi list, 13. 12. 2014.
PRAVNI FAKULTET MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
 
Proces preobrazbe hrvatskog visokoobrazovnog sustava
Želi se intenzivirati izvannastavnu suradnju između profesora i studenata

 
 
Sudionici konferencije inspirirane bolonjskim procesom  * Foto: V. KARUZARIJEKA » Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je održana međunarodna konferencija »Proces preobrazbe hrvatskog visokoobrazovnog sustava«. Naime, ovom konferencijom, koja je inače inspirirana bolonjskim procesima, želi se produbiti i intenzivirati izvannastavnu suradnju između profesora, asistenata i studenata na fakultetu. 
    Da je u tom smislu riječki Pravni fakultet na pravom putu, svjedoči i Zbornik koautorskih radova nastavnika i studenata ovog fakulteta koji je predstavljen u sklopu ove konferencije. Treba naglasiti da su Zbornik uredili Gabrijela Mihelčić, Eimila Mišćenić, Nataša Hadžimanović i Dejan Bodul. Tako ovaj Zbornik problematizira, tj. objašnjava proceduru, prava i obaveze po kojima studenti unajmljuju stan ili dižu studentski kredit. Također, govori se o mobilnosti studenata i fleksibilnosti studiranja kao preduvjeta uključivanja hrvatskih sveučilišta u europski prostor visokog obrazovanja. 
    U svojim uvodnim govorima o ovoj, novoj i praktičnoj obrazovnoj razini na riječkom pravu također su pohvalno govorili uvodničari: Nataša Hadžimanović, znanstvena suradnica za komparativno i međunarodno privatno pravo s Max-Planck-Instituta u Hamburgu, Zlatan Meškić, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zenici, Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studente Riječkog sveučilišta i Dario Đerđa, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta. 
    Zanimljivo je izdvojiti da je do Zbornika i Konferencije zapravo došlo na inicijativu predstavnika studenata na ovom fakultetu. Dogovoreno je, naime, da nastavnici i studenti zajedno analiziraju i obrade teme koje se odnose na probleme s kojima se studenti najčešće susreću tijekom svojega visokoškolskog obrazovanja. Nastavnici su studente upoznali s osnovama metodologije izrade znanstvenih radova u pravnoj i srodnim društvenim znanostima te su produbili uvide o problematici vezanoj uz aktualnu preobrazbu visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj. 
    U konačnici u ostvarivanje projekta uključili su se i renomirani znanstvenici sa sveučilišta i znanstvenoistraživačkih institucija iz regije i Europe pa je sam projekt prerastao svoje prvotno zadane okvire.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk