''Riječkim studentima moderni laboratoriji'', Novi list, 15. 12. 2014.
 
RAZVOJ NOVIH RJEŠENJA SAMSUNG ULOŽIO 300 TISUĆA KUNA
 
Riječkim studentima moderni laboratoriji

Laboratoriji za razvoj mobilnih aplikacija, projekt CARNeta i Samsunga, otvoreni su u zgradi Sveučilišnih odjela te na Tehničkom fakultetu 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
Studenti su dobili 16 najnovijih pametnih telefona, jednako toliko tableta i pametnih satova * Foto: V. KARUZARIJEKA » Studenti Sveučilišta u Rijeci dobili su mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija, a riječ je o Laboratoriju za razvoj mobilnih aplikacija koji je otvoren u zgradi Sveučilišnih odjela te na Tehničkom fakultetu. Radi se o zajedničkom projektu CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic koji je ostvaren uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koji će studentima omogućiti interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. 
    Navodeći kako je Samsung u opremanje učionica uložio 300 tisuća kuna, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Zlatan Car ističe da su riječki studenti dobili ukupno 16 najnovijih pametnih telefona, jednako toliko tableta i pametnih satova. 
    – Svaki laboratorij ima i SmartTV prijamnik, a uz dodatnu edukaciju studenata laboratoriji otvaraju i mogućnost suradnje na zajedničkim istraživačkim projektima. Laboratoriji će pomoći u unapređivanju sustava obrazovanja, a vežu se i na projekt e-škole, navodi prorektor. 
    Laboratoriji će razvijati i softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima i potrebe visokog obrazovanja općenito, a studenti će imati priliku realizirati svoje ideje i nastaviti obrazovanje koristeći najmodernije tehnologije. Dodajući kako je takav laboratorij prije mjesec dana otvoren i na Sveučilištu u Osijeku, prof. dr. Car najavljuje da će se najnovijom Samsungovom opremom od idućeg semestra služiti studenti studija računalstva na Tehničkom fakultetu, kao i studenti informatike. 
    – Ideja je da laboratoriji služe i za programe cjeloživotnog obrazovanja koji su u postupku razvoja, a vjerujemo da će nam ova najmodernija tehnologija, kao i pristup sustavu za razvoj aplikacija, povećati kvalitetu studenata koji izlaze iz sustava – kaže prof. dr. Car. 
    Samsungov program digitalnog obrazovanja trenutno obuhvaća više od 45 tisuća školaraca i 6 tisuća nastavnika diljem svijeta, a prof. dr. Car ističe kako se ujedno opremanje Laboratorija poklapa s gradskom i županijskom strategijom razvoja ICT tehnologija, ali i sa sveučilišnom Strategijom.
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk