Prijave za ''UNICULT 2020''
Petak, 09.01.2015.

petak, 9. siječnja 2015.

Prijave za upis na program ''UNICULT 2020'' započet će će 15. siječnja, a trajat će do 15. svibnja 2015. ''UNICULT 2020'' međunarodni je program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika, koji će se izvoditi pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Program je potvrđen na 70. sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci održanoj 16. rujna 2014. Program je iniciran od strane Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, kao dio nominacije Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Program UNICULT 2020 usklađen je s bolonjskim zahtjevima, a akreditacija programa je u okviru visokoškolske institucije Sveučilišta u Rijeci i standardizacije s europskim obrazovnim standardima u poučavanju kulturnog menadžmenta i kulturnih politika. Osmišljen je kako bi se poboljšalo znanje sudionika, vještine vezane uz kulturnu politiku i kulturni menadžment te kako bi se naglasila važnost njegovanja kreativnoga kapitala, premošćujući kulturu u obrazovanju i zajednici.

Program se sastoji se od triju izvedbenih dijelova: teorije, mentorstva i praktikuma, koji će se odvijati kroz dva tjedna u razdoblju od 29. lipnja do 12. srpnja 2015. u ukupnom trajanju od 112 sati kao studijski program Sveučilišta u Rijeci pri Filozofskom fakultetu. Kadrovsku izvrsnost i institucijski nadzor nad kvalitetom osiguravaju međunarodni i sveučilišni predavači s Filozofskog, Ekonomskog i Pravog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U izvedbi programa sudjeluju: prof. dr. sc. Ivana Kunda, doc. dr. sc. Lara Jelenc s Ekonomskog fakulteta, red. prof. art. Ingebourg Fulepp i doc. art. Tomislav Brajnović s Akademije primijenjenih umjetnosti, doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković i dr. sc. Nebojša Zelić te voditeljica Centra za EU projekte UNIRI Nataša Jakominić Marot. Daniela Urem osmislila je program ''UNICULT 2020'' u suradnji (za internacionalni dio programa) s Chrisom Torchem.

Polaznici programa steći će širok spektar znanja i iskustva, mentorirani od strane najkvalitetnijih stručnjaka iz područja kulturnih politika, kulturnog menadžmenta, područja istraživanja identiteta te pravnih i ekonomskih područja. U njegovu su vodstvu: Daniela Urem, osnivačica Doors Art Foundation; Chris Torch, osnivač Interculta i CORNERS-a;  Davor Mišković, osnivač Udruge Drugo more i Clubture Networka; Emina Višnić, ravnateljica Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i potpredsjednica Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe; prof. Jacek Dominiczak, arhitekt, znanstvenik i pedagog i Boris Ružić, koordinator programa pri Filozofskom fakultetu. Predavanja na temu kulturnih politika i kulturnog menadžmenta održat će i Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Nina Obuljen Koržinek s Instituta za međunarodne odnose i UNESCO Chair prof. dr. sc. Milena Šešić Dragičević, donedavna rektorica Univerziteta umetnosti u Beogradu.
 

Struktura programa

Teorijska faza programa sastoji se od dviju razina. Prva razina namijenjena je polaznicima koji imaju već opsežno iskustvo i koji su zaposleni u kulturnom sektoru, dok će druga razina bit će ponuđena studentima i polaznicima koji nemaju prethodnog iskustva ili su početnici u radu u kulturi. U toj fazi polaznici će učiti o kulturnoj politici i upravljanju njome, kreativnosti, produkciji, razvoju publike, autorskim pravima. Praktikum je od visoke važnosti za edukaciju iz kulturnog menadžmenta budući da kroz njega sudionici mogu implementirati dobiveno znanje iz teorijske faze u stvarnim uvjetima i tako dobiti novi i neposredniji uvid u proces nastajanja produkcije na sceni i iza nje. Detaljno osmišljen program osigurava polaznicima čvrstu teorijsku i praktičnu bazu znanja koja pokriva pitanja poput kulturnog identiteta, kulturnih prava i profesionalne etike kako bi se razvila sposobnost za definiranje, interpretiranje i obranu kulturnih prava svih članova društva. Sudionici programa UNICULT 2020 također imaju priliku naučiti o strateškim vještinama, formuliranju i provedbi, financijama, marketingu i pravu, inovaciji i odlučivanjima, operacijama planiranja, kulturnom programiranju, upravljanju ljudskim resursima te pregovaranju.

Po principu izvrsnosti, trima će polaznicima biti dodijeljene stipendije: ''Radmila Matejčić'', ''Albert Kapović'' i ''Dragan Klaić'', za 2016. godinu.  

Program UNICULT 2020 bit će povezan s lokalnom zajednicom, budući da bi znatan dio programa bio postavljen oko lokalnih tema a ususret riječkoj nominaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. To, naravno, podrazumijeva suradnju s institucionalnim tijelima: Gradom, Županijom, Turističkom zajednicom, institucijama u kulturi te neprofitnim sektorom koji se bavi kulturom i umjetnošću.

Za više informacija o programu i mogućnostima prijave obratite se na e-adrese: info@unicult.uniri.hr i apply@unicult.uniri.hr.

 

web stranica: www.unicult.uniri.hr

Twitter profil: https://twitter.com/unicult2020

Facebook stranica: https://www.facebook.com/unicult2020

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk