''Sveučilište u 2015. ulazi s optimizmom'', Novi list, 23. 12. 2014.
 
BLAGDANSKI PRIJEM ZNANSTVENICI, UMJETNICI I STUDENTI

Sveučilište u 2015. ulazi s optimizmom

Sveučilište raslo po financijskim i materijalnim kapacitetima, ali i po intelektualnom, društvenom i kreativnom kapitalu

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Tradicionalna blagdanska akademija na Sveučilištu   * Foto: I. TOMIĆ
            RIJEKA » Sveučilište u Rijeci ima razloga u 2015. godinu ući s optimizmom – poručio je na jučerašnjem tradicionalnom blagdanskom druženju za znanstvenike, umjetnike i studente rektor prof.dr. Pero Lučin. Tu svoju tvrdnju rektor je obrazložio činjenicama da je Sveučilište u ovoj godini raslo po financijskim i materijalnim kapacitetima, ali i po intelektualnom, društvenom i kreativnom kapitalu koji se dovoljno akumulirao da se u narednu godinu može ući s optimizmom. 
    – U ovoj nam je godini proračun porastao za 30 posto i to ne na temelju onoga što dobivamo od države, već zahvaljujući kompetitivnim natječajima koji su proračun povećali za 10 posto, kao i zahvaljujući strukturnim fondovima. U narednim godinama očekujemo još veći i intenzivniji rast, od najmanje 30 posto godišnje. No, u ovoj godini nismo rasli samo po materijalnim resursima, već i po intelektualnom, društvenom i kreativnom kapitalu. Znatno bolje surađujemo i imamo daleko više poduzetničkih inicijativa, a pred nama su još veći izazovi nego u 2014. godini, najavio je rektor. 
    Kao jedan od značajnijih događaja u godini na izmaku rektor je istaknuo početak provođenja Strategije Sveučilišta za naredno sedmogodišnje razdoblje u kojoj je zacrtan vrlo ambiciozan cilj preobrazbe riječkog Sveučilišta u sveučilište treće generacije naglašavajući kako se radi o cilju koji imaju sva moderna i napredna sveučilišta. Podsjećajući da Sveučilište zajednici godišnje doprinosi s 90 milijuna eura te da 10 tisuća riječkih obitelji živi upravo od Sveučilišta, rektor je kao jedan od prvih budućih projekata najavio izgradnju studentskog smještaja
Zahvale humanitarcima 
    
    Jučerašnje blagdansko druženje bilo je prilika i za zahvalu svima koji su se uključili u prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljenu Posavinu. Naime, aktivistički odbor UniRi kao inicijator te partneri, predstavnici udruga i institucije u svibnju su formirali operativni stožer za prikupljanje humanitarne pomoći, a glavni su iznijeli studenti riječkog Sveučilišta, njih tristotinjak. Ukupno je prikupljeno 70 tona raznih potrepština, a zahvale su primili sa Sveučilišta: Giorgio Bazzara, Danijela Bradamante, Milica Czerny Urban, Žarko Dubrović, Hana Grubišić, Diana Ježina, Dinko Jurjević, Jagoda Lesica-Ježina, Hana Mahmutefendić, Sven Pal, Damir Sila-Zih, Ivana Stojanović, Slobodan Šolaja, predstavnici udruga: Sanja Bilić (Lions club Korzo), Sanela Mumirović Šahinović (Merhamet), Siniša Pucić (Socijalna samoposluga) te predstavnici institucija: Doris Šajn (Grad Rijeka), Jadranka Čubrić i Damir Urban (HGU Rijeka), Vladimir Rončević i Alen Čemeljić (HRT centar Rijeka) te Marina Vela (NK Rijeka).
 u kampusu. 
    Jučerašnji blagdanski prijam bio je i prilika, kako je istaknuo prof. dr. Lučin, zahvaliti se svima onima koji su malo više »potegnuli« u ovoj godini pa su tako znanstvenicima, umjetnicima i studentima koji su tijekom godine dobili priznanje ili nagradu za svoj rad dodijeljene zahvalnice. Ovogodišnji nagrađeni znanstvenici i umjetnici su: Iva Dekaris, Rajka Jurdana Šepić, Nevenka Ožanić, Petra Anić, Asmir Gračanin, Jasna Hudek-Knežević, Ines Jakovčić, Jasminka Juretić, Nada Krapić, Irena Miletić, Rosanda Pahljina-Reinić, Alessandra Pokrajac-Bulian, Barbara Rončević Zubković, Sanja Smojver-Ažić, Zoran Sušanj, Vladimir Takšić, Mladenka Tkalčić, Nena Vukelić, Ivanka Živčić-Bećirević, Marija Turk, Miljenko Kapović, Darko Gašparović, Bojana Brajenović-Milić, Daniel Rukavina, Dragan Čišić, Iva Mrak, Zdravko Milić, Nadija Mustapić, Jelena Roganović, Dijana Dominis Prester, Marko Turk, Vanda Juranić Lisnić, David Blažević, Željko Arbanas, Bruno Grbac, Vedran Jagodnik i Emilija Duparova, dok su ovogodišnji nagrađeni studenti: Nikola Baćac, Jean Petrić, Rino Nemarnik, Ivana Habazin, Lea Jugovac i Ana Matković.
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk