''Creska Palača Moise bit će za tri godine sveučilišni centar'', Novi list, 8. 1. 2015.
 
EU FONDOVI REKONSTRUKCIJA PALAČE U SREDIŠTU CRESA STAJAT ĆE 4,1 MILIJUN EURA

Creska Palača Moise bit će za tri godine sveučilišni centar

EU će za Palaču Moise izdvojiti 3,5 milijuna eura, a Hrvatska 622 tisuće eura. EU fondovi sufinancirat će i restauraciju Porte Marcella, glavnih gradskih vrata te izgradnju pročišćivača otpadnih voda

Slađana VIGNJEVIĆ
 
Rekonstrukcija i prenamjena Palače Moise  najveći je i najskuplji  zahvatCRES » Rekonstrukcija i prenamjena Palače Moise u Sveučilišni centar u Cresu, restauracija porte Marcella i izgradnja pročišćivača otpadnih voda u Cresu u sklopu Projekta Jadran najznačaniji su projekti za koje Grad Cres povlači sredstva EU fondova. Po pitanju Palače Moise, u tijeku je izrada dokumentacije za nadmetanje koje se očekuje u veljači, dok je početak radova planiran u rujnu s rokom izvršenja od dvije godine. Vrijednost projekta iznosi 4,1 milijuna eura. EU će izdvojiti 3,5 milijuna eura, dok će Hrvatska participirati s 622 tisuće eura. Podsjetimo da je upravo Ministarstvo kulture kao nositelj projekta kandidiralo ovaj projekt pod nazivom »Obnova Palače Moise na otoku Cresu«, za financiranje iz sredstava programa IPA- 2013. 
    Grad Cres je pak kao vlasnik građevine sa Sveučilištem u Rijeci sklopio Ugovor o pa
S bratimljenim gradovima u projektu Europa za građane 
    
    Gradonačelnik Jurjako ističe da Cres već niz godina svoje projekte suradnje s bratimljenim gradovima financira iz Programa Europa za građane. 
    – To se prije svega odnosi na aktivnosti mladih, pri čemu su mladi iz Cresa odlazili u Comacchio i druge općine s tog područja (Ferrara), a mladi iz Italije dolazili u Cres. Najveći projekt koji je financiran iz Programa je »I sapori dello sport« (2013.) ukupno vrijedan 25 tisuća eura, jedan od značajnijih bio je i »Europa – zajednica u pokretu« (2010. - 2011.) te drugi manji projekti, zaključuje Jurjako.
rtnerskom osnivanju edukacijskog centra i ishodio rješenje o građenju. Izrađena je kompletna projektna dokumentacija, glavni i izvedbeni projekti. 
    Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako naglašava važnost ovog projekta za zajednicu. 
    – Ta investicija na najvećoj palači u samom centru Cresa koja dovodi Riječko sveučilište u Cres vrednija je od našeg jednogodišnjeg proračuna, zaključuje Jurjako. 
    Osim rekonstrukcije i prenamjene palače u sveučilišni centar, Jurjako navodi i izgradnju pročišćivača otpadnih voda u Cresu u sklopu Projekta Jadran. Ovih je dana potpisan i ugovor s EU-om o financiranju studije i projektne dokumentacije za viši stupanj pročišćavanja za aglomeracije Cres i Martinšćica kako bi se do 2020. zadovoljili najviši ekološki standardi. 
    U projekt su uključeni i Mali i Veli Lošinj. Ukupna je vrijednost ugovora za Cres i Lošinj gotovo devet milijuna kuna od čega 85 posto financira EU. Kao korisnik projekta Vodoopskrba i odvodnja Cres Mali Lošinj sudjeluje u financiranju s 670 tisuća kuna, Grad Cres s 277 tisuća, a Mali Lošinj s 393 tisuće kuna. 
    – Također, već isprojektiranu kanalizaciju u Orlecu pripremamo za kandidiranje na EU fondove, a tu je i niz drugih projekata koje pripremamo za sufinanciranje EU fondovima u programskom razdoblju do 2020. godine, kaže gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako navodeći da su u 2014. godini započeli radovi restauracije i građevinske sanacije Porte Marcella za koje je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izvojilo 100.000 kuna, a Regija Veneto 30.000 eura.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk