''Suvremena visokoučinkovita toplana'', Novi list, 22. 1. 2015.
 
SVEUČILIŠNI KAMPUS POČELA IZGRADNJA KOGENERACIJSKE ENERGANE

Suvremena visokoučinkovita toplana
 
 
Prva faza projekta trebala bi biti realizirana u roku od  godine dana  * Foto: S. JEŽINA
            RIJEKA » Na području Sveučilišnog kampusa na Trsatu započela je izgradnja kogeneracijske energane, koju gradi trgovačko društvo Energo. Riječ je o projektu vrijednom 10 milijuna eura koji se financira kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj sa 6,15 milijuna eura. Realizacija projekta podrazumijeva izgradnju suvremene visokoučinkovite kogeneracijske toplane za napajanje toplinskom energijom postojećih klijenata toplane Vojak. 
    Projekt podrazumijeva izgradnju nove kogeneracijske energane i zamjenu postojećih toplovodnih cijevi radi smanjivanja gubitaka u distribuciji toplinske energije. Osnovna djelatnost nove kogeneracijske energane Kampus je proizvodnja toplinske energije i energije hlađenja, a puštanjem u pogon nove energane Kampus doći će do zatvaranja postojeće toplane Vojak instalirane snage 14,5 MW. Nova kogeneracijska energana Kampus imat će 20 MW instalirane snage i istovremeno će proizvoditi toplinsku energiju za potrebe postojećih 2.500 korisnika toplane Vojak, kao i za potrebe Sveučilišnog kampusa i KBC Sušak te ujedno služiti za hlađenje objekata KBC-a. Energana će također proizvoditi električne energiju, a kao sirovinu za proizvodnju navedenih usluga koristit će prirodni plin. Projekt će se razvijati u dvije faze, a prva faza obuhvaća nabavu i ugradnju novih kotlova, IT sustava, ali i zamjenu dijela postojeće toplovodne mreže, u ukupnoj duljini od oko šest kilometara čime bi gubici u prijenosu toplinske energije trebali biti znatno smanjeni. U prvoj fazi u energanu će biti ugrađena tri nova kotla, a kako se i kada bude gradila nova bolnica, biti će dodavani novi, koji će pokriti potrebe KBC-a. 
    Prva faza projekta trebala bi biti realizirana u roku od godine dana, a po završetku izgradnje kogeneracijske energane područje Vojaka i dijela Trsata raspolagat će suvremenim energetskim objektom, a sličan, ali manji, objekt već je izgrađen u sklopu bazenskog kompleksa na Kantridi. (I. Š. K.)
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk