''Počeli građevinski radovi za studentski smještaj u Kampusu'', Radio Rijeka, 28. 1. 2015.
AUDIO


Počeli građevinski radovi za studentski smještaj u Kampusu

Foto: Nives Ažić

Počeli građevinski radovi za studentski smještaj u Kampusu

AUTOR: Josip KrmpotićOBJAVLJENO: 28.01.2015 12:19

Rijeka i Zagreb domaćini su Europskim sveučilišnim igrama 2016. godine. Imamo maskotu, hrčka, kojem tražimo ime te spoznaju da je ljeto 2016. sve bliže. Pripreme su, u Rijeci, u punom zamahu – počela je gradnja paviljona studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu.

Premda nam se možda čini da je sve skupa još jako daleko, studentska sportska 2016. je sve bliža. Kako danas stojimo s potrebnim smještajnim studentskim kapacitetima? Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin tumači da danas stojimo loše, ali vjeruje da ćemo 2016. stajati dobro.

Počela je izgradnja  tri paviljona u Kampusu u kojima će biti oko 750 novih ležajeva za studente, naravno sa standardom i kvalitetom višim od sadašnjih. Domove na Kampusu grade sredstvima strukturnih fondova EU, a javno-privatnim partnerstvom preuredit će neboder u centru Rijeke što ga je Sveučilištu darovala država.

Do novaca nije bilo lako doći, ali se Sveučilište u Rijeci izuzetno dobro pripremilo, a to je već pola uspjeha. Lučin ističe da su iz strukturnih fondova rezervirali 105 milijuna eura za poboljšanje studentskog smještaja. Krenuli su s prva tri paviljona, a projektiraju i ostatak. Nadaju se da će ugurati još tri barem, možda za 2017. ili 2018.

Rokovi pritišću, svibanj 2016. idealna je granica za završetak radova u Kampusu. Rektor dodaje da paralelno moraju graditi paviljone i riješiti infrastrukturu: prometnice, grijanje i sve ono što treba da bi paviljoni proradili. A treba ih i opremiti. Uostalom, u goste će nam, samo u Rijeku, stići 1500 studenata iz 45 zemalja s više od 200 sveučilišta iz cijele Europe. Javlja Josip Krmpotić:


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk